Bytt, bytt kommer kanske igen

Text:

Det är inte var dag regeringen skickar ut pressmeddelanden som börjar med orden: »Jag förstår att regeringens besked gör många förvånade i dag«, undertecknat civilminister Stefan Attefall.

Det är heller inte var dag regeringen utser en landshövding i Jämtland – Lena Sommestad – bara för att ta tillbaka utnämningen innan hon ens hinner tillträda och ge posten till gamla centerpartistiska partisekreteraren Jöran Hägglund. Med motiveringen att han »hemskt gärna vill komma till Jämtland«. Som tröst tilldelades Sommestad, före detta socialdemokratisk miljöminister, Halland i stället.

Utnämningspolitik är en konst i sig.

Historikern och Lundaprofessorn Dick Harrison skickade häromåret in en spontan jobbansökan till regeringskansliet för tjänsten som landshövding på Gotland. Med hänvisning till att han brukar delta i Medeltidsveckan och behärskar »germanska och romanska språk, liksom latin och grekiska«. Samt ett bifogat cv på ett trettiotal böcker han skrivit (varav två Augustnominerade).

Han fick inte jobbet.

Landshövdingsposten gick till en före detta sjukhus-vd vid namn Cecilia Schelin Seidegård, som i förra veckan gladde sig över en annan utnämning. Sveriges nya prinsessa fick inte bara ett namn, Leonore Lilian Maria, utan även en titel. Hertiginna av Gotland. Trots att hon varken blivit tillfrågad eller bett om det.

Men om hon inte gillar den kan hon alltid byta med Lena Sommestad.

Eller ge titeln till Dick Harrison.