De kriminella gängen utvecklar sina affärsmodeller

Ett kriminellt gäng som nu åtalas har byggt upp en företagsliknande verksamhet med flera lokaler, storskalig knarkdistribution, vakter och regelbundna lönebetalningar.

Text: Karl Enn Henriksson

Bild: Polisen

Den 35-årige mannen uttryckte höga ambitioner när han chattade med en 25-årig man via den krypterade tjänsten Sky – som i princip enbart användes av kriminella. 

”Vi ska utvecklas bli bättre, starkare ekonomiskt ta mindre risk alltihopa vi behöver vara mer organiserade.”

Han fortsatte:

”Vi alla kan inte springa runt och vara eh torpeder tillsammans, vi kan inte all vara businessmän tillsammans, vi alla kan inte, vi sitter alla på olika kunskap.”

Planeringen genomfördes under sommaren 2020, och därefter vittnar chattarna om hur andra tilldelades uppgifter, som att hantera narkotika eller hämta och lämna kontanter. I chattarna finns även foton på stora mängder kontanter. 

– Det är tydligt att det här har skötts likt ett företag, där det är affärsintressen som drivit dem. Det handlar om en försörjning i stället för att ta vanliga jobb, säger åklagare Alexandra Bittner. 

– Det som sticker ut med det här fallet är att vi genom chattarna fått en väldigt bra inblick i hur det var organiserat. Man tog in större partier narkotika som omsattes väldigt snabbt – på bara några dagar. 

Efter att fransk polis hade knäckt den krypterade tjänsten Sky, fick svensk polis tillgång till mängder av chattar. Det gjorde att polisen kunde nysta upp flera stora brottshärvor – inklusive den nu aktuella. Gänget hade sin bas i Solna – primärt i området Hagalund – och disponerade flera bostäder från vilka verksamheten bedrevs, enligt åklagarens misstankar. Polisen konstaterade att nätverket hade ”en gemensam kassa” och att ”olika individer mottar lön för sitt arbete”. 

Fotografi ur polisens förundersökning mot nätverket i Hagalund.

– Det här låter som en mer sofistikerad nivå – med fördelningsekonomi – än vi är vana att se bland gängen i Sverige, säger Sven Granath, kriminolog och analytiker vid polisen i Stockholm. 

Enligt Granath är det inte ovanligt att kriminella nätverk kan organisera sig väl i samband med enskilda brott, som vid exempelvis en planerad skjutning eller vid införsel och distribution av ett större parti narkotika. Det betyder däremot inte att gängen alltid är välorganiserade när det kommer till just hantering av pengar, enligt Sven Granath:

– Och även om gängen i Sverige är hierarkiska så handlar det i många fall om enskilda entreprenörer. Inte sällan blir det då interna motsättningar. Att ha en gemensam kassa och betala ut ”lön” är nästan byråkratiskt, kan stärka lojaliteten och göra aktörer mindre våldsamma. Men en sådan struktur är även svårare för myndigheterna att komma åt, säger Sven Granath. 

Och enligt chattarna ville gänget expandera, och såg stora möjligheter i början av 2021. ”Guldläge”, hette det och ”ska man inte gå in i Farsta nu o ta tillbaka allt nu när alla horungar sitter?”. Vidare: ”Kan sponsra med vapen, juniorer och droger.”

– Det verkar som att ett lokalt nätverk i Farsta var reducerat, och att den här grupperingen då såg en möjlighet att utöka sin verksamhet, säger Sven Granath. 

Vid den här tidpunkten tycktes gänget kontrollera i alla fall delar av den undre världen i Solna. ”Vi tog tillbaka den sista delen av Solna som e vårt. Nu de e våra juniorer som vaktar Hagalund”, står det bland annat i chattarna. 

Där finns även foton på automatvapen, som gänget tycks ha tillgång till.  

– Det har funnits personer ur den här grupperingen som varit misstänkta för ett mord i Hagalund och ett mordförsök i Danderyd, säger Alexandra Bittner. 

Gänget har också utsatts för våld. I slutet av förra sommaren gick en torped in på en sportbar i Hagalund. Vapnet klickade dock och en av gängledarna undkom oskadd. En kort stund senare lades en bild ut i sociala medier, där han tillsammans med andra gängmedlemmar poserar i Hagalund. Under fotot står ”Try again era horungar”. I chattarna finns också ett antal gruppfoton tagna i Hagalund, där grupperingen tycks manifestera sin närvaro. 

En annan faktor som sticker ut, jämfört med andra kriminella gäng, är att ett antal av medlemmarna i den innersta kretsen bär liknande tatueringar. Det handlade om gängets namn och en logotyp. 

I chattarna framträder en ritliknande process när en ny medlem antas. Under en bild där två män skakar hand går att läsa ”Och då har vi en stabil deal”. Mannen ”kommer få lägga in hela sin vinst, och därefter kommer den återbetalas sen när kassan är på stadiga fötter. Nu åker vi grabbar, nu har vi fått in ytterligare en spelare”.

Fotografi ur polisens förundersökning mot nätverket i Hagalund.

Dessutom skulle den nye medlemmen tatuera in gängets namn på sitt bröst. 

– I USA är det väldigt vanligt att gängmedlemmar tatuerar in den gemensamma logotypen eller namnet. Det blir en markör för tillhörighet och lojalitet. Jag skulle säga att det i det här fallet är ytterligare en indikation på att grupperingen är väldigt organiserad, säger Sven Granath. 

Men polisen slog till mot gänget, och sedan en tid har bland annat ledarskiktet suttit häktade. Fyra personer – inklusive 25-åringen och 35-åringen – åtalades nyligen för grova narkotikabrott. Det handlar om totalt hundra kilo cannabis, fyra kilo amfetamin och tre kilo kokain. Rättegången pågår och om rätten går på åklagarens linje väntar långa fängelsestraff.  

***

Toppbild: bilder ur polisens förundersökning mot det kriminella nätverket i Hagalund.

Text: Karl Enn Henriksson

Bild: Polisen