En ovälkommen svans

Text: Madelene Engstrand Andersson

Det är vanligt med ovälkomna gäster på demonstrationer. Otaliga gånger har från början fredliga protester ballat ur för att människor som tycker det är viktigare att kasta gatsten än att ropa slagord tågat med. Nu när sociala ­medier, inte affischer, har blivit det främsta sättet att sprida information om demonstrationer finns risken att de tas över redan innan de tagit sig ut på gatorna.

Det märkte Occupy Stockholm, en solidaritetsrörelse för ockupanterna på Zuccotti-torget i New York, när de skapade en Facebook-grupp för sin demonstration den 15 oktober. På klassiskt högerextremistiskt manér började snart kommentarerna att strömma in på väggen, framför allt visade personer med anknytning till förbundet Nationell Ungdom sitt stöd för aktionen. Plötsligt handlade allt om huruvida en organisation med åsikter som majoriteten tycker är motbjudande ändå skulle få vara med och kritisera det rådande ekonomiska systemet.

På sociala medier är det enklare för grupper att utnyttja andras syften i egen sak. Samtidigt är det också lättare att motarbeta dem. I Occupy Stockholms fall valde de till slut att helt enkelt radera de åsikter som inte passade gruppens agenda och har skrivit överst på sin sida att de tar avstånd från all form av främlingsfientlighet.

Huruvida budskapet gått fram återstår att se på Sergels torg på lördag. Dyker de ovälkomna gästerna upp i verkliga livet blir det förstås svårare att tysta dem.