I tre år har Sollefteå sjukhus varit ockuperat: »Vi kommer inte att ge oss«

Text:

Danssalongen på Hullsta gård i Sollefteå nere på stan har en historia. Färdigbyggd 1965. Kommunen och den fackliga centralorganisationen FCO stod för kulorna, kommunen för risken. Sollefteå saknade lokaler för föreningar, för näringsliv och för nöje i samhället.

Lokalerna invigdes när socialdemokratin var som starkast i regionen. Den hade en klar egen majoritet i samhället. De fackliga organisationerna stod starka. Att parterna samarbetade med finansieringen var inget konstigt, det var snarare ett smidigt sätt att lösa problemet.

Fest- och möteslokalen blev en succé. Både slagverksensemblen Kroumata och gitarrvirtuosen Janne Schaffer har uppträtt här. I lika stor utsträckning är den ett nav i det lokala föreningslivet. Redan 2004 manifesterade människor i bygden för att försöka rädda Sollefteås sjukhus med hjälp av demonstrationer, eldtunnor och facklor.

Sjukhuset överlevde då. Värre gick det för verksamheten 14 år senare.

2018 bjöds Stefan Löfven in här för att prata sjukvård, BB och akutsjukvård inför valet. Två månader senare tappade hans parti 12 procent i riksdagsvalet och ännu mer i regionvalet.

Två år senare är det något än mer tidstypiskt som planeras i lokalen på Hullsta gård. Regionen och Sollefteå kommun bjuder in till medborgardialog i Dans­salongen. Rubriken på medborgardialogen är »Din hälso- och sjukvård i framtiden«.

Dialogen väntas bli välbesökt. Sjukhus­ockupanterna tre kilometer nordost har ett och annat att säga om den saken.

Den 30 januari firar ockupationen av entrén till Sollefteå sjukhus tre år. Deras ockupation har snart pågått lika länge som den i Dorotea, två timmar norrut. Där lyckades ockupanterna och demonstranterna tvinga fram en folkomröstning och sedermera en återöppning av vårdplatserna på sjukstugan.

Här i Sollefteå ser det mörkare ut ur demonstranternas perspektiv. BB är redan borta, en rad andra instanser flyttas till större orter vid kusten. Akuta oportedin är tillbaka, men akut kirurgi, förlossning och BB är fortfarande förlagda på andra platser i länet och den styrande majoriteten menar fortfarande att det inte är effektivt att bedriva all vård lokalt.

Ockupanterna och regionpolitikerna hade tre möten om sjukhusets framtid, men var oeniga om det mesta. Aktionsgruppen »Sollefteå, framtidens akutsjukhus« anklagade hälso- och sjukvårdsnämnden för härskartekniker och för att nedvärdera ledamöter i opposition.

Det blev inga fler möten.

Barbro Mikaelsson är en av ockupanterna som har varit med sedan starten.

– Det är så märkligt. Vi får nya ockupanter varje vecka. Jag vet inte hur många vi är nu, men senast jag hörde var det 3 100 personer som varit med och ockuperat. Det här är en folkrörelse som gäller hela Sverige, säger Barbro Mikaelsson, för dagen lite förkyld.

Hon ska egentligen ockupera sjukhusentrén på onsdag, men det är lite osäkert om hon orkar med det nu när den långdragna förkylningen vägrar ge med sig. Men det gör inte så mycket för henne om hon missar onsdagen, den 30 januari vankas det nämligen firande. Återigen ska en lokal folkrörelse samlas i en lokal för att lyssna på musik.

Men den här gången samlas de inte i danssalongen på Hullsta utan i entrén till sjukhuset. Idol-Gotte, en lokal orkester och den lokale artisten Klas Norberg kommer att uppträda. Sedan blir det talare och kaffe.

– Vi får bara hålla mellan 18 och 20. Apoteket har öppet till 17.30, då kan man inte ha uppträdande utanför.

Trots att ockupationen pågått i tre år fortsätter debatten om sjukhuset och vården i länet med samma kraft som tidigare, både på stan och i tidningarna.

Sjukvårdsregionrådet Glenn Nordlund (S) vill att viss vård ska utföras i Sundsvall. Han menar att regionen inte kan erbjuda lika bra vård på Sollefteå sjukhus som den kan göra om verksamheterna flyttas till Sundsvall. Kirurgi, förlossning och BB är några av verksamheterna som flyttats till andra sjukhus.

Eller som han själv skriver i en debattartikel i Örnsköldsviks Allehanda:

»Länets invånare har rätt till god vård, med hög kvalitet. Därför kan inte sjukhuset i Sollefteå erbjuda all vård. Detsamma gäller för sjukhusen i Sundsvall och Örnsköldsvik.«

Sedan den lokala ockupationen startade i Sollefteå har debatten om tillgänglighet i vården och välfärden på landsbygden förändrats. I början sågs det som en lokal fråga, men på senare tid har välfärdsmiljarderna blivit ett slagträ även i den rikspolitiska debatten.

Statsminister Stefan Löfven har lovat 5 miljarder extra till kommunerna och regionerna under året. 1,5 miljarder av dessa är öronmärkta till regionerna. Vänsterpartiet vill ha ännu mer pengar till kommuner och regioner. KD likaså.

Ockupanterna har gett orten uppmärksamhet. Flera partiföreträdare på riksplanet har varit och besökt ockupanterna i entrén. Under en tid verkade det dessutom som att samtalsklimatet mellan ockupanterna och politikerna skulle bli bättre. De hade fyra möten med varandra, men det sista slutade i oenighet om vägen framåt.

Regionrådet Ingeborg Wiksten (L) kal­lade mötet för »en besvikelse« i en intervju med SVT. Ockupanterna ser inget slut på ockupationen. De tänker sitta kvar och hoppas få som de vill.

– Vi kommer inte att ge oss. Vi sitter tills det händer något. De påstår att vi är en sten i skon, att vi är allt möjligt man kan vara utan att säga fula ord. Men de får ta det om de inte börjar tänka efter före, säger Barbro Mikaelsson.

LÄS OCKSÅ: När arbetarrörelsen blev ersatt i Ådalen

FAKTA: Ockupationen i Sollefteå

Påbörjades den 30 januari 2017 i protest mot nedläggningen av BB i Sollefteå.

Över 3 000 personer har deltagit i ockupationen.

De allra flesta ockupanterna är pensionärer i närområdet.

Striden handlar om BB, förlossning, akut kirurgi och akut kvinnovård som demonstranterna vill ha i Sollefteå.

Regionen vill flytta viss vård till Sundsvall med argumentet att centralisering av specialiserad vård ger bättre vård till medborgarna.

Text: