Kung Fredriks heliga allians

Text:

Två ledande idéer dominerar denna vårvinter.

Den ena är ekonomisk och har formulerats av fransmannen Thomas Piketty, vars ärende är att med ny statistik slå fast att jämlikheten i västvärlden är lika kass som för över hundra år sedan. De goda åren efter andra världskriget, när alla fick det bättre och skillnaderna minskade, var bara en parentes.

Den andra idén är säkerhetspolitisk men kommer till samma slutsats. Kalla kriget och åren efter det var historiska undantag. Nu är vi tillbaka till det normala. Ryssland styrs av en tsar som anser sig sviken av Europa och därför annekterar lite land.

Allt är alltså som på 1800-talet.

Krimkriget 2014 är ur svenskt perspektiv inte så annorlunda mot det 1855. Då var det kung Oscar I som härjade mot Ryssland för att få till en allians med Storbritannien och Frankrike. I dag gör Carl Bildt det jobbet.

Vilka effekter 1800-talsvurmen har i de pågående valrörelserna är ännu inte helt klarlagt, men Fredrik Reinfeldt försökte i alla fall i veckan rädda vad som räddas kan av moderaternas försvarspolitiska förtroende. Militären skulle få supermycket pengar. Om tio år. Stålarna kom från den prestigeladdade integrationssatsningen nystartszoner, som man i påskdagarna helt sonika skrotat. I alliansen ledde väl det till ungefär lika muntra miner som KU-utfrågningarna om Nuon.

På 1800-talet fanns också en allians, Den Heliga Alliansen, som gick ut på att ett antal furstar i olika europeiska länder enades om att de alla var utvalda att härska och därför lovade att hjälpa varandra om befolkningen av någon anledning skulle få för sig att protestera.

Den alliansen höll också i tio år.