Lönebråk mellan fack och arbetsgivarna – på grund av coronaviruset

Text:

Bild: TT

Coronaviruset och osäkerheten den har skapat i ekonomin har lett till fler motsättningar i årets löneförhandlingar mellan facket inom industrin och arbetsgivare, rapporterar TT.

Representanter för arbetsgivarna hävdar att den kraftiga påverkan viruset haft på ekonomin inte bara motiverar lägre löneökningar, utan även en förkortning av löneavtalen från tre år till ett år.

– Om vi då gör bedömningen att det här har en kraftig påverkan på världskonjunkturen är det klart att det pressar ned arbetsgivarnas betalningsvilja, sade Tomas Undin, förhandlingschef på Teknikföretaget till Ekot under onsdagen.

LÄS OCKSÅ: Tunga fackförbund kräver att löneförhandlingar avbryts

Å andra sidan ställer facket sig frågande till detta. LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson menar att det inte riktigt går att ta på allvar.

– Om det är något vi borde göra, är det väl tvärtom. Vi ska inte minska ekonomin, säger han till TT.

I kölvattnet av coronavirusets utbrott har regeringen sänkt sina förväntningar på årets tillväxt, och tidigare har OECD:s prognos för den globala tillväxten också fått sänkas. Thorwaldsson anser därför att det är märkligt att man vill hålla tillbaka löneökningarna, och säger att svenska arbetsgivare är de enda i världen han sett som förordar lägre löneökningar.

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä säger att coronaviruset drabbar företag i andra länder på samma sätt som svenska företag och att viruset inte förändrat deras avtalskrav.

Den fackliga sidan vill istället se andra lösningar, som ett införande av korttidsarbete, för att möta eventuella kriser som coronaviruset kan innebära. Något som även regeringen, tillsammans med C och L, beslutat ska införas.

LÄS OCKSÅ: 100 år av samarbete – här är frågan som kan splittra LO och S