Sakine Madon till Fokus

Text:

Bild: TT

Nyhetsmagasinet Fokus anställer Sakine Madon som redaktör för bevakningsområdet Politik, Samhälle & Opinion. Rekryteringen är ett led i tidningens tillväxtstrategi och digitala omställning.

– Sakine är som klippt och skuren för oss. Hon har precis den oräddhet, det kritiska tänkande och den instinkt att söka det underrapporterade perspektivet som ska känneteckna Fokus, säger tidningens chefredaktör Jon Åsberg.

– Det är inte utan ett visst mått av prestationsångest man tar ett jobb på Fokus. Men det ska så klart bli väldigt roligt att få bli en del av en så skarp redaktion. Dessutom har jag blivit lovad att inte behöva sitta på för många möten, så det kan knappast bli bättre, säger Sakine Madon. 

Sakine kommer närmast från posten som politisk chefredaktör på liberala Upsala Nya Tidning (UNT) där hon har varit sedan 2018. Tidigare har hon bland annat varit politisk redaktör på Vestmanlands Läns Tidning (VLT) i Västerås och dessförinnan på Norran i Skellefteå. Hennes bok Inget är heligt: Sverige och debatten om yttrandefrihet (Fri Tanke Förlag) som kom ut 2022 fick stor uppmärksamhet och nominerades till Stora fackbokspriset. I januari i år promoverades Sakine Madon till hedersdoktor, utsedd av den samhällsvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet.

Nyhetsmagasinet Fokus befinner sig i en expansionsfas med tonvikt på digital omställning. Antalet betalande prenumeranter har ökat med 50 procent sedan 2020 och andelen helt digitala prenumeranter har under samma period ökat från 10 till 50 procent.

– Det är roligt att se att vårt målmedvetna förändringsarbete bär frukt. Rekryteringen av Sakine Madon är ett steg i Fokus nyligen uppdaterade tillväxtstrategi som syftar till att bredda framför allt det digitala erbjudandet, säger Jon Åsberg.