Svenska älgjägare spanar efter döda vildsvin – ska stoppa smittspridning

Text:

Bild: TT

Den dödliga afrikanska svinpesten sprider sig i Europa, vilket Fokus tidigare skrivit om. Sjukdomen är extremt smittsam och gör att svinen får hög feber, dålig aptit, svårt att stå på alla fyra vilket i sin tur leder till ett smärtsamt dödsfall.

Sjukdomen har sedan några år funnits i Polen och Baltikum, men nyligen upptäckts även i Tyskland vilket kan slå hårt mot fläskindustrin.

Nu ska även svenska älgjägare hålla ögonen öppna under årets älgjakt, rapporterar P4 Väst. Jägare som rör sig ute i skogarna ska rapportera till länsstyrelsen om de stöter på ett vildsvin som självdött. Sedan tas prover på kadavret för att analyseras närmare.

– Det är för att i ett tidigt skede upptäcka om svinpesten kommit till Sverige, vilket jag tror är helt osannolikt, säger Mats Håkansson, ordförande för Mellerudskretsen i Svenska Jägareförbundet till SR.

Att en älgjägare får syn på ett levande vildsvin är annars ovanligt eftersom jakten oftast sker på dagtid medan svinen är främst aktiva under nattetid, skriver TT.