Afrikanska svinpesten som hotar den tyska fläskindustrin

Text:

Foto: TT

Symtomen är flera: hög feber, dålig aptit, svårt att stå på alla fyra, diarréer, blånader som tyder på inre blödningar. Grisarna, såväl tama som vildsvin, plågas under sina sista dagar i livet.

Pesten – som det varken finns bot för eller vaccin mot – blev omskriven för första gången 1921. Hundra år senare förbereder sig myndigheter för ett utbrott på svensk mark av den för grisar förödande sjukdomen. Om en tamgris smittas måste hela besättningen slaktas och köttet förstöras.

Maria Cedersmyg är den som håller i trådarna på Jordbruksverket. Hon ser det som en gigantisk utmaning att hålla smittan borta med tanke på att den fått fäste i framförallt Östeuropa.

Det krävs så lite.

Det skulle kunna vara en svensk som jagar vildsvin i Baltikum och vandrar i blodpölar från smittade svin och får med sig viruset hem på kängornas sulor.

Det skulle kunna vara en mätt polsk lastbilschaufför som kastar resten av sin korvmacka i diket på en rastplats i Småland.  Viruset tål både att bli kallrökt och fryst och är ofarligt för en människa att få i sig.

Jordbruksverket har satt upp 150 varningsskyltar i plåt på sex språk på rastplatser längs vägnätet, ytterligare 175 är på väg upp.

Verket ordnar också samverkansövningar för dem som skulle bli berörda vid ett utbrott för att de ska veta hur de ska agera, i första hand lokala myndighetspersoner, bönder och jägare.

– Men man vet hur det är, efter några månader är allt glömt. Vi måste hitta ett sätt att påminna utan att bli tjatiga. Vi har en kader med kommunikatörer som i sin tur anlitat en pr-byrå som ska hjälpa oss att hitta ett koncept, säger Maria Cedersmyg.

Sjukdomen har sitt ursprung i Afrika söder om Sahara. Pesten fanns i Spanien och Portugal för 60 år sedan, har bitit sig fast på Sardinien, utrotades i övrigt och gjorde europeisk comeback 2007.  Då kom den med båt till den georgiska hamnstaden Poti, ombord fanns smittade matrester. Pesten spred sig till grannländerna i Kaukasus, vandrade norrut mot Ryssland, såväl vildsvin som tamgrisar blev sjuka. Ukraina och Belarus klarade sig inte undan.

För sex år sedan, 2014, nådde pesten fram till EU. De tre baltiska staterna drabbades liksom den stora fläskproducenten Polen.

Belgarna reagerade snabbt när två smittade vildsvin hittades i gränstrakterna till Luxemburg och Frankrike, även tamgrisar i området slaktades. Belgien har ansökt om att befrias från peststämpeln.

EU-myndigheten European food safety authority (EFSA) har precis startat en kampanj för att pesten inte ska sprida sig på Balkan.

Det än så länge smittfria och fläskexporterande Danmark har byggt ett en och en halv meter högt stängsel längs hela landgränsen mot Tyskland. Danskarna är dessutom på väg att utrota sin redan lilla vildsvinsstam; enligt danska Naturstyrelsen finns det bara tio grisar kvar som strövar fritt i landet.

I Polen höll sig pesten länge kvar i de östra delarna. För ett år sedan upptäcktes det första fallet i västra Polen och sedan dess har det varit en tidsfråga innan pesten skulle nå Tyskland.

Larmet gick den 10 september när ett vildsvinskadaver som hittats några kilometer från den polska gränsen visade sig vara smittat.

Pådraget blev massivt. Drönare, helikoptrar och specialtränade hundar sattes in, frivilliga gick skallgång. Ett så kallat kärnområde på 150 kvadratkilometer med förbjudet tillträde för obehöriga omgärdades av elstängsel.

Fram till den 30 september hade sammanlagt 38 smittade vildsvin hittats, det senaste på en ort åtta mil norr om den första fyndplatsen.

Tyskland är Europas i särklass största producent av fläskkött med en handfull gigantiska slakterier och stor export. Utbrottet har redan fått kännbara konsekvenser eftersom importörer som Kina, Japan och Sydkorea omedelbart stoppade all införsel. Inom EU kan dock exporten fortsätta, kött från drabbade regioner måste dock testas före försäljning.

De tyska bönderna har länge varit kritiska till att för lite gjorts för att stoppa svinpesten, först nu har regeringen i den drabbade delstaten Brandenburg avsatt sex miljoner euro för att bygga ett stängsel längs den polska gränsen.

– När väl utbrottet kommer och det blir allvar visar det sig också hur väl förberedd man varit och här har vi fått uppleva ett virrvarr av åtgärder, säger Holger Brantsch till Fokus, han är talesperson för bönderna i Brandenburg.

Hemma i Sverige tror Margareta Åberg på Lantbrukarnas riksförbund (LRF) att en första konsekvens av utbrottet i Tyskland blir att billigt fläskkött dyker upp på den svenska marknaden när tyskarna inte får avsättning för det utanför EU.

Smittorisken har dock inte förändrats, den var redan hög.

–Många tror att vi är skyddade eftersom det är vatten mellan oss och kontinenten, men det är ju så att 1 800 långtradare startar varje dag från färjelägena i söder och åker genom vildsvinstäta skogar i landet, säger Margareta Åberg, och återkommer till den redan omtalade mackan med smittad korv, den som kan bli ödesdiger om den slängs i skogen.

Hon undrar hur grisbönderna ska klara att skydda sig.

– Vi är ju inte vana att göra Fort Knox av våra gårdar. Och vad händer med ekogrisarna som springer fritt i sina hägn? Det ska till ordentliga stängsel för att hindra en vildsvinsgalt som fått korn på en sugga som vill para sig.

Djurrättsaktivisterna är en annan riskfaktor, de tar sig in på gårdarna för att dokumentera djurhållningen och skulle kunna föra smittan med sig.

– Det sker varje natt någonstans i landet, konstaterar Margareta Åberg.

***

LÄS OCKSÅ: Afrikanska svinpesten

Den afrikanska svinpesten slår bara mot grisar och kan inte överföras till människan.

Den internationella beteckningen är ASF (African swinefever) och sjukdomen är besläktad med den så kallade klassiska svinpesten. Mot den finns sedan länge ett vaccin. EU har avsatt pengar för att få fram ett vaccin mot ASF, även i Kina bedrivs intensiv forskning. Inom EU står 12 länder på smittlistan och bara under 2020 har pesten hittats bland 890 tamgris­besättningar, och man har hittat 8 637 smittade vildsvin, merparten i Ungern och Polen.

I Sverige finns uppskattningsvis 300 000 vildsvin.