Svep: S och SD jämnstora i ny mätning – L under spärren

Text:

S och SD lika stora i ny mätning

S och SD är nu lika stora, visar en opinionsmätning från Expressen/Demoskop, en undersökning som bygger på 1617 intervjuer genomförda mellan den 24 september och 1 oktober 2019. Medan Sverigedemokraterna går framåt i denna undersökning, fortsätter Socialdemokraterna att tappa stöd. S får i mätningen 23,1 procent av väljarstödet, medan SD ligger tätt intill med 22,9 procent. SD är det enda parti vars förändring är statistiskt säkerställt sedan valet förra hösten. Liberalerna hamnar ännu under spärren med 3,9 procent.

Elsparkcyklar utreds 

Transportstyrelsen får i uppdag av regeringen att ta fram regelverk för elsparkcyklar i hela landet, uppger SvD. I dag räknas elsparkcyklar som cyklar och Transportstyrelsen ska bland annat se över den klassificeringen, undersöka om nya regler behövs och utreda om det går att införa krav på tillstånd för uthyrningen av dessa fordon.

Barnaga förbjuds i Skottland

Skottland blir nu den första delen av Storbritannien som helt förbjuder barnaga, rapporterar AFP. I dagsläget tillåts föräldrar att använda ”rimligt fysiskt våld” mot sina barn. Under torsdagen röstade skotska parlamentet igenom förbud för vårdnadshavare att slå sina barn. I Sverige förbjöds barnaga 1979.

Iraks premiärminister vill ombilda regering

I Irak söker premiärminister Adel Abdul nu stöd för att ombilda regeringen i ett försök att lugna de senaste dagarnas protester, som började i Bagdad och snabbt spred sig över landet.  De våldsamma demonstrationerna fortsätter, uppger SR Ekot, människor trotsar utegångsförbudet och minst 30 personer har dödats sedan protesterna drog igång i tisdags. Mängder av demonstranter säger sig ha fått nog av fattigdom, korruption och Irans inblandning i Iraks angelägenheter.

Meddelanden om Trumps Ukrainasamtal släpps

Demokrater i representanthuset har fått ut meddelanden som de menar visar hur Trumpadministrationen försökte pressa Ukraina att utreda Trumps politiska rivaler, rapporterar The Hill. I meddelandena framkommer det, enligt demokraterna, att tjänstemännen i såväl USA som Ukraina insåg att president Zelenskyj inte skulle inbjudas till möte i Vita huset om inte Ukraina inledde de utredningar USA önskade.

Debatter: 

De svagaste och mest utsatta elevgrupperna behöver undervisning av de bästa och mest erfarna lärarna, skriver Isak Skogstad, gymnasielärare, skribent och författare på SvD Debatt. I en ny rapport som han presenterar föreslår Isak Skogstad en rad åtgärder för att möjliggöra detta, som att rikta statliga pengar till skolor med särskilt utsatta elever.

En omfördelande skattereform behövs, skriver Per Sundgren, ordförande Stiftelsen jämlikhetsfonden och Daniel Suhonen, chef för fackliga idéinstitutet Katalys, på DN Debatt. I samtliga riksdagspartier stöder en majoritet av väljarna en skattereform som minskar de ekonomiska klyftorna, menar de, och hänvisar till Jämlikhetsundersökningen 2019.

DI Debatt vill EU-parlamentariker Tomas Tobé (M) stoppa den fria rörligheten för kriminella individer. För att bekämpa brottsligheten bör man förstärka Europol och ”hitta former för att EU-medborgare som döms för systematisk brottslighet i andra medlemsländer utvisas till sitt hemland.