Svepet: Spiric kandiderar inte som V-partiledare

Text: Redaktionen

Bild: TT

Spiric kandiderar inte som V-ledare

Tamara Spiric har nu valt att inte kandidera som ny partiledare för Vänsterpartet, rapporterar Ekot. Spiric säger sig ha landat i detta beslut efter en lång diskussion med familjen.

»Jag länder att jag sviker en del människor, men samtidigt känns det som en befrielse just nu« uppger hon till Ekot.

I ställer lyfter Tamara Spiric Karin Rågsjö och Anna Rubin som ett par möjliga kandidater. Vice partiordförande Nooshi Dadgostar är dock den enda som i nuläget kandiderar till partiledarposten, och är nominerad av fem distrikt.

Men alla distrikt har inte nominerat någon kandidat; Kronoberg har valt att vänta med nominering tills det finns fler kandidater.

LÄS OCKSÅ: Tamara Spiric: »De har rätt till sin känsla av svek«

Regeringen vill införa utgångsförbud

Utegångsförbud på helger, så kallad helghemsarrest, för unga som begår brott. Det vill regeringen införa, meddelar justitieminister Morgan Johansson (S) för SVT Nyheter. Påföljden ska gälla personer mellan 15-17 år, och i undantagsfall upp till 20 års ålder.

»Vi hoppas att det här kan bryta en brottsutveckling en tid«, säger Morgan Johansson.

Moderaterna välkomnar förslaget, och uppger att de drivit detta sedan 2013.

Busch Thor hyllar S-kommuns migrationspolitik

Eskilstuna får beröm av KD-ledaren Ebba Busch Thor. Kommunen, som styrs av en S-M-C-koalition har skärpt krav på vilka som får hyra av kommunens bostadsbolag och jobbar nu på att driva igenom att ingen ska få flytta till kommunen via lagen om enskilt boende. Eskilstuna hyllas under KD-ledarens besök i kommunen, som enligt Aftonbladet säger sig ha »full förståelse för att man gör såhär«.

Drastisk ökning av döda i coronavirus 

Bara under det senaste dygnet har 242 nya dödsfall och över 14 840 fler sjukdomsfall i coronaviruset, covid-19, registrerats, enligt TT. Skälet uppges vara en ny diagnosmetod, som breddat definitionen av vilka som anses vara smittade. Medan det tidigare krävde blodprover; att patienter genomgått ett nukleinsyretest innan de bekräftats ha viruset, räknas nu även fall från klinisk diagnosticering, där personer visat symptom och genomgått en lungröntgen. Totalt har nu nära 60 000 människor smittats av viruset, som enligt landets officiella siffror krävt över 1300 människoliv. Drygt 45 000 fall av det nya coronaviruset har bekräftats i världen, av dessa nära 99 procent i Kina, erfar DN.

Sedan viruset bröt ut är 50 miljoner invånare avstängda från omvärlden. Utanför Kina har några hundra fall upptäckts i 25 olika länder, enligt Expressen. Dale Fischer, chef för WHO-avdelningen som har hand om stora epidemier och pandemier, befarar en vidare spridning av viruset.

»Utanför Kina är vi bara i början av utbrottet«, säger Fischer enligt Reuters, uppger tidningen.

Israel rasar mot FN

En FN-rapport har listat företag med koppling till bosättningar på palestinsk mark. Något som fått Israels utrikesminister Israel Katz att beordra hårda åtgärder som svar, erfar BBC News. Israel bryter kontakten med Michelle Bachelet, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, som enligt Katz genom rapporten stöttar BDS, kampanjen mot israelisk bojkott, desinvesteringar och sanktioner.

Barr vittnar kring Stones straff

USA:s justitieminister William Barr kommer att vittna för kongressen om sitt agerande i rättsfallet mot Roger Stone, president Donald Trumps tidigare rådgivare och vän, rapporterar CNN. De kommer att pressa Barr om hur justitiedepartementet körde över de federala åklagarnas rekommendation på sju till nio års fängelse för Roger Stone.

Debatter

Som en del av januariavtalet tillsätts nu en parlamentarisk kommitté som ska utreda en grundlagsändring i syfte att kriminalisera deltagande i terrororganisation. Det skriver justitieminister Morgan Johansson (S) och Amandaa Lind (MP) på DN Debatt. Kommittén, med representanter från alla riksdagspartier, ska även utreda hur man ska stärka domstolarnas oberoende.

SvD Debatt efterlyser debattörer från branschföreningen Kost&Näring en attitydförändring till måltiderna i skola och förskola. Under de senaste åren har kost- och måltidschefer mött allt mer högljudda krav och önskemål om individuella avvikelser från »normalkosten« i skolor och förskolor, skriver de. Avvikelser, som de menar »medför betydande omprioriteringar av resurser, inte sällan till nackdel för den majoritet som äter skolans normalkost«.

Sverige bör gå med i EU:s bankunion, anser Carl B Hamilton, professor och tidigare riksdagsledamot, på DI Debatt. Detta »för att inte förlora inflytande« inom EU. Storbritanniens utträde ur EU ger nya möjligheter för Sverige inom unionen, anser han.