Veckans bråk: Muminland mitt i skottgluggen i Karlstad

Text: Redaktionen

Bild: TT

Debatten om ett Muminland på friluftsområdet Skutberget i Karlstad har länge varit den mest polariserande frågan i kommunen. Debatten blev så infekterad att kommunen förbjöd oppositionspartiet Skutbergets Wenner att servera gratis kaffe då man ansåg att det var »en politisk handling«.

Det heta debattklimatet ledde till att SVT bjöd in båda sidor till Opinion live. Samtliga kommunalråd vägrade att ställa upp i programmet. De valde i stället att kritisera SVT:s programupplägg.

»Kommunikationsdirektören sa att de inte vill vara med för att de inte tycker om programmet. Det tycker jag är ett jättemärkligt svar«, skrev Mats Lerneby, som jobbar med Opinion live i en text som förklarade varför det inte blev någon debatt. »Fegt och obegripligt«, skrev Peter Franke på Värmlands Folkblads ledarsida.

»Allt handlar inte om Mumin, även om vissa kanske tror det. Vi har mycket att arbeta med i kommunen och måste prioritera annat också«, röt kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M) ifrån.

I stället ville den blågröna politiska ledningen i Karlstad arrangera en egen debatt, men då var det oppositionens tur att sätta sig på tvären.

»De hade sin chans att få en debatt i SVT, i riksmedia, och där hade vi ställt upp. Men en styrd debatt som kommunen arrangerar såg vi ingen mening med«, påpekade Thomas Martinsson, ordförande för Skutbergets Wenner (motståndare till en Muminpark där).

Småaktigt kan tyckas, men föga förvånande att parterna i en Mumindebatt agerar med Lilla Mys temperament. Däremot är det lite oklart vad som skulle skilja i kommunens upplägg från Opinion lives. Frågan är om den politiska ledningen, som försökte arrangera den egna debatten, ens vet.

»Ska jag vara ärlig så har jag inte kollat på Opinion live på länge, så jag vet inte riktigt vad upplägget är«, berättade kommunalrådet Alexander Torin (M) för SVT.