Undersökningen »belönar« S

Text:

Bild: Pontus Lundahl/TT

Dagens SCB-undersökning har en stor vinnare: Sverigedemokraterna som ökar med 5,6 procentenheter jämfört med undersökningen i november. En mindre vinnare är Centerpartiet som ökar 2,6 procentenheter.

Men partisympatimätningen bekräftar att det kan bli en parlamentariskt stökig höst. Enligt SCB får Kristdemokraterna 2,9 procent och backar hela 1,7 procentenheter sedan november, och ser ut att få allt svårare att klara fyraprocentsspärren.

Ingen kul siffra för Ebba Busch Thor, som många i partiet trodde skulle förnya partiet och bidra till framgångar. Det betyder också att Allianspartierna i mätningen sammanlagt får 35,7 procent (utan KD) mot 40 procent för de rödgröna partierna (inklusive V).

SCB-undersökningen brukar sägas »belöna« Socialdemokraterna. Här ligger de på 28,3 procent, en bra bit över de 24 – 25 procent de haft i den senaste tidens opinionsmätningar. Undersökningen gjordes mellan 27 april och 29 maj. Socialdemokraternas migrationsutspel kom den 4 maj, och orsakade stor intern kritik.

Men undersökningen speglar också väljarrörelser mellan november 2017 fram till slutet på maj. S största tapp där, 2,2 procent, finns till osäkra väljare, som alltså inte uppger partival i undersökningen.

Men även Moderaterna fortsätter tappa till SD, en procent M-sympatisörer går dit, enligt SCB. Och partiet tappar en aning totalt (0,7 procentenheter) sedan november.

Sverigedemokraterna lockar väljare från S (2,5 procent), M (2,2 procent), i mindre grad också från C, MP och KD. Noterbart är också att Vänsterpartiet främst lockar väljare från övriga partier, med 1,2 procent. Förmodligen är det sympatisörer som går från Feministiskt initiativ till V.

På måndag publicerar SCB de nedbrutna siffrorna på kön, socioekonomiska och geografiska grupper. De siffrorna kommer att detaljstuderas av partierna inför valrörelsen.

I dagens undersökning finns det 18 procent av väljarna som ännu inte bestämt sig för hur de ska rösta. Växtmån för partierna – fast bara till en del. Med ett valdeltagande på 85 procent handlar det trots allt om bara några få procent som kan övertygas att lämna soffan på valdagen.