Därför fortsätter Teslas aktiekurs att stiga mot skyn

Text:

Bild: TT

För två år sedan ville huvudägaren Elon Musk köpa ut elbiltillverkaren Tesla från börsen. Marknaden missbedömde Tesla, menade han.

Att han inte hade pengarna eller någon partner ansågs som mera tokigt än Musks uttalande om att bolaget var värt minst dubbelt så mycket.

Tesla blev kvar på börsen och aktiekursen rörde sig sedan stadigt uppåt.

I december förra året hade aktien till slut nått Elon Musks drömvärdering och har sedan dess bara fortsatt att stiga mot skyn. Faktum är att Tesla har haft en kursrusning utan motstycke, särskilt med tanke på bolagets storlek.

Aktiepriset har de senaste tolv månaderna sjufaldigats. Bolagets värde är hög­re än det för biljättarna GM, Ford och Toyota som tillverkar och säljer trettio, fyrtio gånger fler bilar än Tesla – och som dessutom är lönsamma.

I Teslas fall handlar det varken om att man säljer fler bilar eller är lönsammare än tidigare. Tvärtom.

Om Teslas vinst fortsätter på samma nivå som i fjol kommer aktieägarna att ha fått tillbaka sina pengar om sisådär 900 år. Så många årsvinster kostar aktien i dag.

En annan faktor bakom bolagets kursrally är sommarens så kallad aktiesplit, då en Teslaaktie delades i fem. Tilltaget är inte ovanligt. Det handlar om att möjliggöra aktieköp för fler. Men genom en märklig börspsykologisk effekt – som har bekräftats i andra fall – tenderar en split att driva aktiepriset närmare de tidigare nivåerna, trots att det enda som skett är en multiplikation av aktiestocken.

För några veckor sedan, inför att aktien skulle ta plats i det viktiga börsindexet S&P 500, spekulerade många i att det framöver skulle bli ett stort köptryck eftersom en rad stora fonder som följer indexet skulle köpa aktier. När det nyligen blev klart att Teslaaktien inte alls får ta plats i S&P 500-indexet blev det snarare ett säljtryck.

Aktiekursen må ha rört sig som i en berg-och-dalbana den senaste tiden, men den är ändock på mycket höga nivåer. I dagsläget är bolagets värdering 345 miljarder dollar, motsvarande 3 000 miljarder kronor, eller svenska statens utgifter under tre år. Räknat på börsvärde är det ett av USA:s största – som bäst befann sig bolaget på sjunde plats innan det föll ner några placeringar.

Men det är inte bara Tesla som rusat det senaste året. Många fler teknikaktier har utvecklats mycket starkt. Apple, Amazon, Google, Microsoft och en rad andra antas vara vinnare när coronapandemin driver allt mer mot det digitala.

Det är en faktor bakom techrushen på börsen, men de flesta bedömare är eniga om att utvecklingen närs än mer av att aktiemarknaden har liten konkurrens från and­ra alternativ.

Kapitalförvaltare, institutioner och pensionsfonder lockas just nu inte av låga räntor på de  statsobligationer som erbjuds eller av att satsa på länder med hög statsskuld: Japan, Italien och Spanien.

Samtidigt har det runnit till rejält med kapital från centralbanker och regeringars stimulanspaket. Kapitalet har inte stannat på nollräntekonton utan investerats i vad som antas bli vinnare även i framtiden. Men allt fler frågar sig om det inte råder bubbelvarning inom techsektorn. Bolags­värderingarna tycks ha lämnat den jordiska gravitation. Elon Musk – som när visionen om att befolka andra planeter – har dragit i väg allra längst och är nog redan halvvägs till Mars.

LÄS OCKSÅ: Från musik till prat: Så ska Spotify revolutionera poddvärlden