Konkurs hotar hajpat börsbolag

Text:

Bild: Starbreeze

Blogg

Den börsnoterade dataspelsutvecklaren Starbreeze riskerar konkurs. I måndags ansökte bolaget om en rekonstruktion vid Stockholms tingsrätt, vilket beviljades. Främsta skälet till ansökan var en akut likviditetsbrist.

Så nyligen som i slutet på november vinstvarnade bolaget och meddelade att prognosen om ett positivt resultat under 2019 inte längre gällde. I stället skulle ledningen, med mandat från styrelsen, se över hela verksamheten och ta fram ett program för att sänka kostnaderna och fokusera på kärnverksamheten.

Samma månad kom det fram att försäljningen av det nylanserade spelet »Overkill’s The Walking Dead« inte nådde upp till prognosmålen. Spelet, bolagets största lansering på fem år, sålde visserligen starkt i Kina och Ryssland men där var enhetspriset lägre än på andra marknader.

Knappt en vecka efter vinstvarningen sänktes priset på spelet med förhoppningen om att det skulle driva försäljningen på de viktiga marknaderna USA och Europa. Stora marknadsföringsinsatser och låg försäljning ledde till att krisen till slut blev akut.

Någon nyemission var inte aktuell, enligt den rutinerade advokat Lars Söderqvist som nu ska agera rekonstruktör.

Under det senaste halvåret har mångmiljardbelopp gått upp i rök – börskursen har senaste halvåret rasat med 96 procent. Börsvärdet är nu cirka 200 miljoner kronor.

Vd och storägaren Bo Andresson Klint har redan lämnat skeppet. Veckan före vinstvarningen sålde han aktier för närmare 19 miljoner kronor. Även den avgående finanschefen Sebastian Ahlskog sålde hela sitt aktieinnehav i samma veva. Nu i efterhand framstår försäljningarna som lite väl lägliga och lär synas närmare.

Den stora frågan för advokat Lars Söderqvist är om han kan få rätsida på Starbreeze i väntan på att intäkterna ska börja ticka på. Samtidigt måste han få till anstånd med räntekostnaderna.

De största fordringsägarna är storbanken Nordea, datortillverkaren Acer och en sydkoreansk spelutvecklare. Enligt senaste redovisade siffror uppgick skulderna med lång löptid till över en halv miljard kronor, de kortfristiga till närmare 100 miljoner.

Rimligen vill fordringsägarna hämta hem en så stor del av fordringarna som det är möjligt. Det talar för att man lär gå med på att släppa på räntetyglarna en aning för att ge Starbreeze en chans att överleva. Ingen vill se en konkurs i detta läge.