Kosovo förbjuder Bitcoin-mining

Kosovos regering förbjuder framställandet av kryptovalutan Bitcoin, så kallad mining. De stora mängder ström kryptovalutan kräver riskerar att förvärra landets energikris.

Text:

Bild: TT

Fram till nu har Kosovo varit något av ett förlovat land för den som vill framställa kryptovalutan Bitcoin, främst tack vare låga energipriser. En så kallad miner berättar för nyhetsbyrån Reuters att han betalar 170 euro varje månad för elen, samtidigt ger Bitcoin-miningen honom en vinst på 2 400 euro månatligen. Bitcoin-mining har blivit populärt i de norra delarna av Kosovo, där många serber inte erkänner den kosovanska staten och dessutom vägrar betala elräkningen. Men, nu vill alltså Kosovos regering kapa kabeln till den för många lukrativa verksamheten.

På tisdagen gav Kosovos energiminister Artane Rizvanolli ”alla brottsbekämpande myndigheter” order om att stoppa produktionen av Bitcoin, samt att ”identifiera platser där det finns produktion av kryptovaluta”. Anledningen är att Kosovo över vintern har kastats in i en energikris. Ungefär 90 procent av Kosovos elproduktion kommer från brunkol, men landets kraftverk har dragits med produktionsstopp. I december utlyste regeringen nödläge i 60 dagar, vilket bland annat möjliggjorde fler planerade strömavbrott samt ökad import av el. I dagsläget importerar Kosovo omkring 40 procent av sin totala elförbrukning, men samtidigt har priset på europeisk naturgas ökat med omkring 30 procent.

Fokus har tidigare rapporterat om att mining av kryptovalutor drar enorma mängder ström. De datorer och servrar som används har globalt beräknats dra lika mycket ström som hela Finland. Till detta kommer att Bitcoin lämnar efter sig elektroniskt avfall. En studie har visat att en Bitcoin motsvarar att slänga två Iphone på soptippen

Kosovo är inte det enda landet som har haft anledning att oroa sig över Bitcoin-miningens påverkan på energiförsörjningen, även Iran har förbjudit framställandet av kryptovalutan. Strax före nyår införde man ett stopp för Bitcoin-mining fram till den 6 mars för att minska påfrestningarna på landets elnät under vintermånaderna. Enligt en talesperson för Irans elindustri drar landets Bitcoin-produktion 2 gigawatt varje dag.

I skrivande stund är en Bitcoin värd drygt 425 000 svenska kronor. Priset har rusat sen valutan först infördes, men sedan början av november förra året har värdet dalat med cirka 26 procent. Experter förutspådde nyligen att kryptovalutan kan vara på väg att bli petad från kungatronen. Kryptovalutan utmanas av nyare, mer energieffektiva och därmed miljövänligare, alternativ.

– Bitcoin kanske inte finns kvar så mycket längre. Bitcoins användning av blockkedjetekniken är inte särskilt effektiv, säger Eswar Prasad, ekonom och professor vid Cornelluniversitetet i New York, till CNBC.