Kvinnor köper sig till oberoende på Stockholmsbörsen

Text:

Bild: SIMON REHNSTRÖM, TT

Patricia Hjärtner bestämde sig tidigt för att inte gå i sin mammas fotspår. I stället jobbade hon som kock och kallskänka i ett par år. Sedan blev hon vid mammans läst. Upplärd av sin mor började hon handla aktier.

– Min mamma lärde mig var man kunde titta, olika strategier och hur man kunde reagera på olika nyheter, säger Patricia Hjärtner.

Första stegen togs för snart tjugo år sedan. De senaste nio åren har hon också försörjt sig på aktiehandel. Det började försiktigt men blev sedan alltmer avancerat; med en alltmer aggressiv handel kal­lad daytrading, där aktier sällan hålls över natten utan köps och säljs flera gånger om dagen – ibland sker flera transaktioner i minuten.

Sedan ett par år tillbaka driver Patricia Hjärtner även en populär blogg kallad »Tradingmamman«, där hon beskriver sina strategier och tankar.

– Majoriteten av läsarna är väldigt intresserade av kortsiktig handel. De som är över 40 år saknar kanske ett stort sparande och vill därför bygga upp ett kapital inför pensionen. Andra vill skapa sig ekonomiskt utrymme för att kunna styra över sin tid – de kanske har ett jätteroligt arbete men vill gå ner i arbetstid. Framför allt kvinnor vill handla för att umgås och vara mer närvarande med sina barn. Det är också väldigt få killar som går mina kurser.

Patricia Hjärtner erbjuder nybörjarkurser om hur man kommer i gång med aktiehandel samt grundkurser i daytrading. Deltagare får lära sig strategier från börsens öppning till stängning. Kursavgiften är närmare 6 000 kronor.

– Bara för att jag sysslar med daytrading tror folk att det är hög risk med hävstång och strukturerade produkter. Men folk blir lite förvånade att jag handlar i stora bolag utan hävstång – alltså utan någon belåning, säger Patricia Hjärtner.

Hon är en av många bloggare som på lättförståeligt sätt skriver om aktier och har nått stora läsarskaror.

– Ju mer vanlig man är desto närmare kommer man sina läsare, resonerar hon.

Många har inspirerats till att ta efter, även om skillnaderna mellan könen ännu är stora. I en Demoskopenkät tidigare i år svarade endast 11 procent av kvinnorna att de vet hur man köper och säljer aktier. Bland männen som fick samma fråga var siffran 34 procent.

Patricia Hjärtner menar att det i samhället skett en förändring sedan hon började handla med aktier år 2000.

– Förr pratade man inte om att man ägde aktier. Nu kan man prata om aktier på ett helt annat sätt och på sociala medier har stora profiler också berättat om att de äger aktier, vilket skapat ett intresse. Sedan finns poddar, bloggar och stora Facebook-grupper som riktar sig mot kvinnor. Nordnet, Avanza och banker har också gjort stora satsningar kring kvinnligt sparande de senaste två–tre åren.

Kvinnors finansiella intresse är en marknad stadd i hög tillväxt. Till exempel har Facebookgruppen Economista, där enbart kvinnor är välkomna, vuxit sedan starten 2016 till över 110 000 medlemmar. Gruppen skapades av Isabella Löwengrip och Pingis Hadenius, som i flera år i böcker, bloggar och podcasts diskuterat privatekonomi på ett lättillgängligt sätt.

En annan stark trend, som förklarar ett växande börsintresse, har importerats från USA och kallas för Fire, som står för Financially independent and retiring early – alltså personer som vill ha ekonomisk frihet och kunna pensioneras tidigt. Samma begrepp har börjat användas i Sverige bland de sparare som inte bara vill vara beroende av ett lönearbete.

Att nya grupper ger sig i kast med aktiehandel märks också i statistiken. Antalet aktieägare i Sverige har ökat stadigt de senaste fyra åren. Totalt rör det sig om 1,8 miljoner svenskar – cirka 750 000 är kvinnor, enligt värdepapperscentralen Euroclear.

[caption id="attachment_516059" align="alignnone" width="500"] »Vi ser att antalet kvinnor som går med ökar i snabbare takt än vad det gjort tidigare. De senaste 2,5 åren har vi sett en ökning varje månad.« Tove Zander är vd för Unga aktiesparare.[/caption]

En tydlig förändring är att intresset ökat hos en yngre åldersgrupp, 21–30 år. Något som även noterats av Tove Zander, vd för Unga aktiesparare, som samlar 13 600 medlemmar med intresse för aktier och sparande.

– Vi ser att antalet kvinnor som går med ökar i snabbare takt än vad det gjort tidigare. De senaste 2,5 åren har vi sett en ökning varje månad, säger hon.

Drömmen om ekonomisk frihet har funnits i alla tider och varit en spegel av sin tid. De senaste tjugo åren är det främst it-sektorn som skapat förmögenhet på snabbast vis. Lönearbetare har däremot inte haft någon tydlig väg till – om inte rikedom – så i varje fall en ekonomisk frihet. Anställda har bara kunnat spara pengar i hopp om att ha tillräckligt vid pension. Ofta har uppmaningen varit att spara runt 10 procent av inkomsten.

På senare tid har det alltmer utkristalliserats nya vägar för den som velat bryta sig loss från nio-till-fem-livet.

– Det är också något som vi ser, säger Tove Zander på Unga aktiesparare, även om det är svårt att prata om ekonomisk frihet. För vissa handlar det om att kunna ta ut en inkomst på 15 000 kronor i månaden, för andra 30 000 kronor.

Att allt fler börjar föreställa sig och definiera en ideal framtid visar att ett liv utan förvärvsarbete tycks vara inom närmare räckhåll än någonsin tidigare. Nästan nio decennier har hunnit passera sedan brittiske ekonomen John Maynard Keynes år 1930 spådde en framtid där materiella behov blev tillfredsställda och vi därmed bara skulle arbeta 15 timmar i veckan.

Det har sina förklaringar till att möjligheten uppstått nu. Dels har generella konsumtionspriser minskat – det går alltså att leva relativt billigt, så länge man använder sina pengar rätt. De allra flesta konsumenter har inte märkt detta, eftersom de i stället ökat sina boendeutgifter och oftast även annan konsumtion. Även digitaliseringen är en faktor: enkelheten i att handla på börsen och tillgången på gratis aktietips och information från en mångfald av privatekonomi- och aktiebloggar har minskat barriären. Dessutom har aktiva inom området på sociala medier blivit förebilder som många följer. Till exempel familjer som handfast beskriver sin resa till att inte längre vara i behov av ett vanligt förvärvsarbete utan kunna leva på sparkapitalet.

Gemensamt för de så kallade Fire-spararna är att de sparar en stor del av sin nettolön och att de har tagit fram en kostnadskalkyl för ett år utan arbete. Vid genomlysning av privatekonomin väljer många också att radikalt minska sina omkostnader för att kunna spara än mer och kvickare bli fria.

Exakt hur många som hakat på Fire-trenden är omöjligt att säga. Klart är att företrädare för rörelsen samlar växande följarskaror; den kanadensiska bloggaren Mr money mustache (som heter Peter Adeney) har över 100 000 följare. De som följer honom har i sin tur egna bloggar där man beskriver sitt eget tillvägagångssätt och sina metoder, och sprider i sin tur tankar och metoder kring portföljteori och andra tips. Det är alltså ett ekosystem som vuxit fram.

Samtliga har det gemensamt att de snabbast möjligt försöker spara ihop ett betydande kapital för att kunna dra nytta av det som brukar kallas världens åttonde underverk – ränta på ränta-effekten. Principen om att återinvestera sin avkastning, för att därefter få än större avkastning tack vare att kapitalmängden ökat. Fire-spararna driver detta till sin spets.

[caption id="attachment_516055" align="alignnone" width="500"] »Jag vill ha friheten att äga min tid. Jag kommer säkert att fortsätta jobba, men inte dygnet runt som jag gör i dag.« Sandra Bourbon har bloggen »Framtidsfeministen«.[/caption]

Det var bloggarna »Miljonär innan 30« och »Fantastiska farbror fri« – som i sin tur tagit intryck av »Mr money mustache« – som inspirerade Sandra Bourbon till att ta steget.

Ett antal år tidigare hade hon börjat smått med fondsparande, vilket i sin tur hade gjort henne intresserad av aktier och fått henne att lägga undan allt större del av lönen till sitt sparande.

Bloggarna inspirerade till att skapa sig en tydlig målsättning: att bli ekonomisk fri inom tio år.

– Så länge allt är som i dag, jag är frisk och har ett jobb, då når jag dit när jag är runt 40–45 år, säger 33-åringen.

För att kunna leva på sitt sparkapital behöver hon få ihop 4,8 miljoner kronor som är investerat i aktiefonder och aktier. Därefter kan hon göra årliga uttag på 4 procent, vilket motsvarar en inkomst efter skatt på 16 000 kronor i månaden. (Historiskt sett har börsen avkastat runt 8–9 procent om året; det finns med andra ord lite marginal i kalkylen.)

Själva bakgrunden till att hon skiftade intresse från fonder till aktier var att hon ville börja investera i något av betydelse för henne och hon brinner för en jämställd framtid. Sedan drygt fyra år tillbaka placerar hon därför större delen av sitt kapital i bolag med jämställda ledningsgrupper med minst 40 procent kvinnor eller män. Argumentet är att jämställda bolag historiskt sett har presterat bättre än andra bolag.

Sandra Bourbon kallar sin aktieportfölj för »Framtidsfeministen« – vilket också är namnet på bloggen hon driver. Portföljen har slagit index, de senaste tre åren har aktierna hon valt ut ökat i värde med 51 procent. Samma period har jämförande index gått upp cirka 3 procent. Andra kan helt gratis följa hennes investeringar på sparsajten »Shareville« eller månadsspara via nätmäklaren »Aktieinvest«.

Den ekonomiska friheten jagar hon för att kunna ägna sig mer helhjärtat åt sin passion. Hon konstaterar att andra lockas av annat, som ett enkelt lantliv.

– Vissa vill bo på landet, odla morötter och bara hänga med sina barn. Men jag vill ha friheten att äga min tid. Jag kommer säkert att fortsätta jobba, men inte dygnet runt som jag gör i dag. Hade jag inte haft mitt vanliga konsultjobb hade jag kunnat dra iväg till Thailand och ändå kunnat fortsätta jobba för en jämställd framtid, utan att vara kopplad till ett nio-till-fem-jobb.