Årskrönika 2012

Text:

Bild: Scanpix

1 Vilket var årets ord?

Tre bokstäver, börjar på h och slutar på n. DN-chefen Gunilla Herlitz har tyvärr förbjudit oss att skriva ut det. 

2 Skulle det byggas en vapenfabrik i Saudiarabien?

Nej, enligt Carl Bildt, som menade att det var fråga om en verkstad.

3 Är norrmän roliga? 

Alltså, de gav EU fredspriset. 

4 Blev två ledande sverigedemokrater påkomna med järnrör i händerna?

Nej. Absolut inte. Erik Almqvist och Kent Ekeroth har i detta avseende behandlats orättvist av medierna. Vilken byggnadsingenjör som helst kan se att de tillhyggen som finns på filmerna inte är rör av järn. Enligt branschexpertis är rören till största sannolikhet av lättmetallen aluminium från det tyska företaget Plettac. När man betänker att den inte jättestora Ekeroth hållit ett rör i en hand och filmat med den andra framstår det som ytterst osannolikt att rören skulle vara gjorda av någonting med högre densitet än en Coca-Cola-burk.

5 Vem vann amerikanska valet?

Den före detta sportanalytikern och numera New York Times-bloggaren Nate Silver, som genomförde en så kallad land-slide i tävlingen om att i förväg gissa resultatet. 

Var Anders Behring Breivik galen?

Nej, inte i rättslig mening. Domstolen slog fast att han var tillräknelig och dömde honom till 21 års förvaring.

7 Vem gillade inte Facebook?

Marknaden. Facebookaktien tappade nästan halva sitt värde från det att tidernas största börsintroduktion ägde rum i maj. 

8 Var Anna Wahlgren en bra mamma?

Nej, inte enligt dottern Felicia Feldt, som skrev en sorglig bok om sin mamma uppfostringsexperten. Ja, enligt Anna Wahlgren själv, som på eget förlag gav ut ett lika sorgligt svar. 

9 Vad hände egentligen?

Tintin bjöd Lilla Hjärtat på tårta, vilket gjorde Bosse Hansson alldeles upprörd.

10 Petraeus eller Prometheus?

CIA-chefens otrohetsaffär bjöd på betydligt mer underhållning än Noomi Rapaces rymdäventyr.

11 Vem kunde glädja sig åt det lilla?

Mona Sahlin, som till sist fick ett jobb i morgonsoffans nyhetspanel, efter att ha fått nobben som både generalsekreterare i FN-organet ILO och generalsekreterare i Socialistinternationalen.

12 Hur trendade ordet »borgerlig«? 

Först uppåt, när de tynande svenska nyliberalernas husorgan Neo bytte politisk färg från »liberal« till »borgerlig«. Sedan neråt, då moderaternas ungdomsförbund ropade ut att de inte ville kalla sig borgerliga, eftersom de inte ville äta sjurätters under kristallkronor. 

13 Vem åkte ut på en bearnaisesås?

Leif Mannerström, som när han tvingades lämna tv-serien »Kockarnas kamp« sa: »Jag som både uppfann bean och åt upp den.« 

14 Vad hette en nattklubbsdrottning?

På de nattklubbar Herman Lindqvist brukade besöka hette de tydligen saker som Estelle. 

15 Vem satte nivån på kulturdebatten?

Dramatikern Martina Montelius, för hon var med i samtliga, och tog därmed över Axess-redaktören Johan Lundbergs jobb att ha en åsikt om allt. 

16 Hur många blockades av Martin Jönsson på twitter – i år?

Vi har med ihärdiga granskande metoder och avancerade analyssystem försökt att besvara denna för mediemänniskor i Stockholm centrala fråga om Svenska Dagbladets kulturchef på vana att klicka bort misshagliga människor från sitt twitterflöde. Trots stor möda kan vi ännu inte presentera ett säkert svar. 

17 Vad var grejen med Instagram?

En bild säger mer än 140 tecken.

18 Vem gjorde sig till kunglighet?

Julian Assange. Att stå på en balkong och vinka till en publik var fram till i år ett privilegium för de blåaste av blåblodiga.  

19 Vem var envisast i i debatten om den svenska europolitiken och lyckades svänga den från att handla om tysk ordnung till keynesianska stimulanser? 

Dagens Nyheters liberal: Peter Wolodarski. 

21 Vad gjorde de miljöpartistiska språkrören för att öka partiets väljarunderlag?

Skaffade barn.

22 Varför har vi nämndemän?

Det var en fråga som ställdes både här och där. Anledningen till att vi i Sverige sedan urminnes tider har lekmän i domstolarna är för att ge kreti och pleti insyn och därmed höja allmänhetens förtroende för rättsväsendet. När var och varannan nämndeman visade sig vara jävig blev motsatsen dock den omvända  resultatet dock det motsatta.  

23 Vem var årets nallebjörn? 

Tomas Mazetti, en kramgo kille på en reklambyrå som ville ha lite uppmärksamhet och därför flög in över Vitryssland med en bomblast gosedjur. En björntjänst, hälsade demokrati-kämpar och svenska utrikes-departementet i en kör. 

24 Suckade Leffe GW?

Om han gjorde! De stön hela Sveriges kriminolog utstötte i en debatt om Quick-fallet med Göran Lambertz i »Aktuellt« var årets soundtrack. Perssons fenomenala härskarteknik inkluderade småskratt, blickar åt annat håll, grymtande läten när motståndaren talade och sköna repliker som »vill han vara sin egen dödgrävare ska jag inte hindra honom«. 

25 Vem var »etnisk svensk mitt i livet«? 

Fredrik Reinfeldt.

26 Vad hände i Indien medan världen brydde sig om annat?

Bara världshistoriens största strejk, tidernas mest omfattande strömavbrott och lite annat. 

27 Vem rånade vem?

När värdetransportföretaget Panaxia gick i konkurs upptäcktes att 600 miljoner kronor av kundernas pengar var mystiskt försvunna. Det är fortfarande oklart i vems fickor de hamnade. 

28 Vad kunde inte ens Missing People hitta?

Demokratin i Ryssland.  

29 Vad hände när före detta s-strategen Stefan Stern upptäckte twitter? 

Han blev folkpartist.

30 Vilka var klantigast i medierna?

Manusförfattaren och regissören »Call Girl«, som förtalsanmälts av Olof Palmes son. Enligt egen utsago ville de att filmen och debatten skulle handla om utnyttjade unga kvinnor och maktens män, men de smet när det kom kritiska frågor och uppvisade noll förmåga att få diskussionen att handla om det de ville.

31 Kom alla kulturmän i 40-årsåldern ut som nymoderater? 

Ja. Bengt Ohlsson började, Jens Liljestrand fortsatte och i december kröntes året av Magnus Erikssons högersågning av Sjöwall-Wahlöös Beck-böcker. 

32 Vad gjorde Zlatan? 

Han blev en fastighetshandlare som misslyckades kränga ett hus och i frustration tjackade en ö. Nominerades till Augustpriset. Genomförde en språkreform i Frankrike. Och just det: han visade Colin Nutley hur en invigning av en nationalarena ska se ut.

33 Colin Nutley?

Colin Nutley. De valde verkligen honom. 

34 Vem helgade arbetslinjen? 

Ingvar Carlsson. Styvt av 78-åringen att styra upp både petningen av Håkan Juholt och tillsättandet av Stefan Löfven. Fredrik Reinfeldt – som ju drev att alla ska arbeta fram till åtminstone 75 – borde blivit nöjd. 

35 Hur många gånger fick Stig Larsson recensera vaginors ph-värde hos Malou?

En gång för mycket.

36 Hur gick det med den arabiska våren?

Egypten fick sin första demokratiskt valda president i Muslimska brödraskapets Muhammad Morsi. Som omgående började regera genom dekret. Det vill säga själva definitionen av diktatur.

37  Vem bar ansvaret för Experts konkurs? 

Skyll på konkurrenternas skyltdockor Dogge Doggelito och Peter Antoine. I 40 år gick det alldeles utmärkt för hemelektronikkedjan som var vad de hette. Sedan blev det scheisse-billigt och cyklar på köpet och 73 butiker som fick stänga igen. 

38 Vem checkade ut? 

Per Schlingmann. 

39 Vilka borde ha slutat oftare?

Swedish House Mafia, vars avskedsturné fyllde Friends Arena tre gånger om.  

40 Varför gick det så bra för järnaffärerna?

Alla skulle ha rep och grejer, som i den bästsäljande BDSM-romanen »Fifty Shades of Grey«. 

41 Vad var fördelningspolitik 2012?

Att färga fläskfilé så att även de i Fas tre skulle ha råd med oxfilé.  

42 Vem levererade årets utskällning? 

Julia Gillard, premiärminister i Australien, som med hjälp av ordet misogyni massakrerade oppositionsledaren Tony Abbott i en minnesvärd debatt om sexism. 

44 Vad var Iphone 5?

Ett sätt att tvinga alla att köpa ny laddare.

45 Vem lekte amerikansk investmentbank?

Företaget Biljett Nu som sålde Bruce Springsteen-biljetter som inte existerade. 

46 Var spökade historien?

I Sydafrika. Först sköt polisen ihjäl 34 strejkande gruvarbetare, sedan försökte en domstol åtala de gruvarbetare som överlevde massakern för morden på sina kollegor. Det är inte lätt att skaka av sig ett halvt sekel av apartheid. 

47 Vad gjorde vi när vi inte dansa?

Pausa. 

48 Slutade Lundsberg slå sina barn?

Nej, såvitt vi har förstått saken har beteendet på den berömda skolan inte upphört. 

49 Hur gick det till när hoppsadansen gjorde comeback? 

En sydkoreansk rappare vid namn Psy lade ut en låt på Youtube. Snart hade 800 miljoner klickat och »Gangnam Style« var den mest sedda videon någonsin. Till och med FN-chefen Ban Ki-Moon kände behov att svänga sina lurviga.

50 Vem var Bo Xilai?

En populistisk borgmästare i Chongqing som bedrev krig mot maffian, beordrade maoistisk allsång och hade vägen utstakad mot partitoppen. Men det var innan hans fru anklagades för mord på en brittisk affärsman och hans högra hand och polischef flydde till amerikanska konsulatet. I dag är Bo ingen i det kinesiska kommunistpartiets ögon. 

51 Vilken var årets skilsmässa? 

Paret Reinfeldts. 

52 Hur nära ett OS-guld kan man vara?

Nio tusendelar. Så kort efter schweiziskan Nicola Spirig var triathleten Lisa Nordén efter två timmar av simning, cykling och löpning. Nordén fick dock till slut ett guld – av den nedlagda sportredaktionen på Svenska Dagbladet.  

53 Vilken var den galnaste tidningskampanjen? 

Göteborgs-Tidningens. Att först bli upprörd över att en musikfestival inte serverar kött och sedan ställa sig utanför och brassa wurstar. Snälla, säg att det var en göteborgsvits som bara inte gick att fatta.

54 Vad var ECB:s främsta uppgift?

Att trycka pengar till tyska banker.

55 Vad var första hjälpen för alla musikfestivalers knackiga ekonomi? 

Systrarna Klara och Johanna Söderberg i First Aid Kit. 

56 Varför kickade de Sofia Arkelsten? 

De tänkte: Floskler kanske inte funkar.

57 Varför anställde de Kent Persson? 

De tänkte: Floskler funkar kanske ändå.  

58 Vem var årets mest googlade person?

Hanna Widerstedt. Hälften Big Brother-deltagare, hälften samtidskritiskt konstprojekt. 

59 Vilket bolag betalade två miljarder kronor till ett brevlådeföretag i Gibraltar med en 24-årig kvinna i modebranschen som enda företrädare?

Telia Sonera. Det är tydligen så man gör affärer i Uzbekistan. Enligt Telia Sonera. Och är det några som vet hur man samarbetar med diktaturer – typ Vitryssland och Azerbajdzjan – så är det ju Telia Sonera. 

60 Chris?

Chris Brown, som bojkottades för att han misshandlat flickvännen Rihanna. Och Chris O’Neill, som fick Madeleine att säga tihi.

61 Tog keson slut?

Ja. Arlafabriken i Skövde klarade inte av att möta efterfrågan. Kostfacisterna med de konstiga förkortningarna – LCHF och GI – låg bakom osthysterin. 

63 Loreen-luggen? 

Årets accessoar. 

64 Vem var årets kommunpamp? 

I denna genrernas genre segrade till slut moderaten Lars Ahlkvist i Hörby. Han nöjde sig inte med lite vanlig vänskapskorruption när han bad sin konstnärskompis Johan Falkman fixa en muralmålning på kommunens bekostnad. Nejnej, verket skulle dessutom innehålla polaren och finanskillen Anders Jarlskog med hustru – utklädda som Karl XI och adelsdamen Leonora Ulfeldt. Samt förstås: kommunalrådet Ahlkvist själv – som romersk legionär. 

65 Nederländerna?

Nej, Hollande, sedan 15 maj fransk president. 

66 Hur snabb var den snabbaste människan i år då?

Det räckte med nio sekunder och sextiotre hundradelar för att Usain Bolt skulle bärga hem OS-guld på 100 meter. Sen tog han 200 meter och 4 x 100 meter av bara farten. Precis som i Beijing för fyra år sedan. 

67 Vilka gick vilse i Ojnareskogen? 

Oklart men mycket tyder på att en av dem var journalisten Maciej Zaremba. 

68 Vem var mer Anders Borg än Anders Borg?

Magdalena Andersson. Socialdemokraternas skuggfinansminister som plötsligt fick originalet att framstå som Sparbankens gamla seriefigur Slösa, i en ovanlig tävling om vilket politiskt alternativ som ville göra minst för minst pengar. 

69 Vad var årets färg? 

Den klassiska kejsarkulören lila.

70 Hur mycket invandring tål Sverige?

Fråga Anna Hedenmo och Mats Knutson. 

71 Vad är en diktatur?

Fråga inte försvarsminister Karin Enström. 

73 Vad hände med Jesus?

Han drabbades av en 80-årig spansk tant med gravt synfel, bristande omdöme och absolut noll konstnärlig känsla. Jesusporträttet »Ecce Homo« i Santuario de Misericodia-kyrkan blev till en blek apa med yvig päls och krokig mun i vad som beskrivits som historiens sämsta restaurering. Plötsligt vallfärdade människorna till kyrkan igen.

74 Vilken aktie lyfte inte?

SAS. 

75 Vem fick alla att gråta? 

Årets svensk Jonas Gardell.

76 Vem bestämde?

Angela Merkel, som vanligt. 

77 Vem stod för årets lamaste hot?

Benny Andersson som hotade Arlanda med att ta ner den stora bilden av Abba som hängde i utrikesterminalen om han inte fick som han ville i Slussen-frågan. Att Stockholms stad, som ansvarar för Slussen, inte har med Arlanda att göra spelade mindre roll. 

78 Kom de på hur man odlar kött? 

Ja. En holländsk forskargrupp berättade att de genom cellodling lyckats få några få grytbitar från kor att bli ett par hundra. Ungefär som när Jesus fixade fiskarna. 

79 Vad skulle göra den här listan mer 2012?

Att den var en podcast.

80 Vilket var årets partytrick?

Att festa upp skattepengar. Alla gjorde det. Bäst var Stiftelsen för strategisk forskning som under tre års tid bränt närmare 10 miljoner kronor på festfixaren Micael Bindefeld. Pengar som kom från de gamla löntagarfonderna. Hade borgerligheten verkligen demonstrerat på åttiotalet om de bara vetat hur festlig socialismen skulle visa sig vara i praktiken? 

81 Vem sparkade neråt och slickade uppåt?

Fredrik Skavlan.

82 Hur många gånger blev Gina Dirawi chockad?

Två. Rumpchocken i februari när Thorsten Flinck tafsade på henne i direktsändning. Antisemitchocken i november när Expo förklarade att boken hon tipsade sina bloggläsare om inte var helt okontroversiell.

83 Vad var det unika med den så kallade Kvartetten? 

Att hälften av den – Stefan Löfven och Magdalena Andersson – saknade erfarenhet av politiska förtroendeuppdrag och att den andra halvan – Carin Jämtin och Mikael Damberg – hade gjort sig berömda för att alltid vara för mesiga.

84 Blev rosé passé?

Jepp. Orange var vinfärgen 2012.

85 Vilket politiskt ungdomsförbund visade sig vara det viktigaste? 

Sverigedemokraternas.

86 Var vargarna farliga?

Kanske inte de vilda, men de tama. Att döma av händelseutvecklingen i Kolmården.

87 Flätade Johanna Frändén sitt hår? 

Jodå, och vilket liv det blev. En hel värld noterade fotbollskommentatorns gest för den fängslade Julia Tymosjenko när Sverige spelade mot Ukraina i EM i fotboll.

88 Var var han?

Det undrade alla när den tillträdande kinesiska kommunistbossen Xi Jinping mystiskt försvann i två veckor strax före partikongressen. Inte ett ord till förklaring har synts i landets statskontrollerade medier, och sinologerna bråkar fortfarande om huruvida det var ryggskott eller hjärtinfarkt.

89 Vem var ensam om att fira eurons tioårsdag?

Carl B Hamilton. 

90 Kunde man crowdsourca en häst? 

Ja. OS-medaljören Sara Algotssons plånbok var för tunn för superkusen Mrs Medicott. Då klev fansen in och skramlade ihop stålarna. 

91 Kom journalisterna och politikerna i Storbritannien för nära varandra? 

Ja, alla satt i samma rättssal.                              

92 Är vinst i välfärden bra? 

Ack den som hade ett ickeideologiserat svar på det. 

93 Hur hängde Sten Tolgfors dialekt ihop med Saudi-affären? 

Vapenindustrins nav ligger i Karlskoga, på gränsen mellan det sjungande Värmland och gnällande Närke, just de trakter som format den forne försvarsministern och hans säregna dialekt. 

95 Var akademien jävig? 

En intensiv debatt om en akademiledamots vänskap med Mo Yan gav aldrig något klart svar men resulterade i ett unikt samarbete mellan två svenska storförfattare vilket gav upphov till en ny dikt tillägnad en annan kinesisk poet. Verket löd: »Göran Malmqvist: Han är en ond människa. Jag ska förgöra honom som man krossar en lus med tumnageln.« Per Wästberg: »Krossa honom du – med min välsignelse.« Så nu vet vi vad de har för sig på torsdagsmötena i Börshuset. 

96 Vem skrev för bra för Augustjuryn?

Karolina Ramqvist. 

97 Vad var medelåldern på de riksdagsledamöter som gick bort i år?

Tragiskt nog: 36. Ändå har få riksdagsledamöter gjort lika starka avtryck som moderaten Johnny Munkhammar, socialdemokraten Carina Moberg och uteslutna sverigedemokraten William Petzäll.

98 Vad hände med Europeiska unionen? 

De lade ner den och försökte starta en bankunion i stället. 

99 Hur bra var HBO på mångfald?

Jättebra när tv-serien »Girls« började visas. Sedan upptäckte någon att varenda ansikte i Lena Dunhams Brooklyn var vitt.

100 Vilket land struntade världssamfundet i? 

I år: Syrien. 

101 Vem styrde FN?

Jag Eliasson. 

102 Var sommaren kall? 

Ja. SMHI konstaterade att detta var en få somrar då det inte gick att uppmäta en så kallad tropisk natt – över tjugo grader ett helt dygn – i Sverige. Meterologminister Anders Borg prognosticerade för sin del ostadigt varje dag hela 2012. 

103 Saab? Var det de där som kom på att man skulle ha nyckeln mellan sätena därfram? 

104 Vem blomstrade sent?

Singersongwritern Rodriguez från Detroit, som var superstjärna i Sydafrika i 40 år utan att veta om det. Med svenska Malik Bendjellouls dokumentär »Searching for Sugarman« blev han plötsligt världens hetaste 70-åring.

105 Hur kan man på ett enkelt sätt förklara årets vetenskapliga upptäckt - higgsbosonen?

Enligt Wikipedia: »Higgsmekanismen bygger på spontant symmetribrott av den elektrosvaga teorins gaugesymmetri, som går under namnet SU(2)×U(1), där SU(2) och U(1) är två Liegrupper. Efter symmetribrottet återstår endast en U(1)–symmetri. Man säger därför att symmetrin bryts från SU(2)×U(1) till U(1).«

106 Hur var det egentligen med accenten? 

Till diverse språklärares förtret försvann den – både i akut och grav form – ur svenska språket när en fackförbundsboss upphöjdes till ordförande för socialdemokraterna. En tyst och mycket effektiv pakt lät den nya partiledaren komma undan med att han inte ens kunde stava sitt eget namn på ett rimligt sätt. Exakt hur cirkumflexformen påverkas av denna språkreform återstår att se. 

107 Vem vann OS? 

Drottning Elisabeth. Att döma av reaktionerna på invigningsceremonin. 

108 Vad sa Nina Björk den här gången?

Att kapitalismen har lett till att vi kan drömma om självförverkligande, men inte om att förändra samhället. Fast det folk blev arga över var att hon kritiserade konsumtion trots att hon själv handlar ibland.

109 Vem var årets politiker?

Mats »Vinst-i-välfärden« Edman, chefredaktör på tidningen Dagens Samhälle. 

110 Kan man ta en person på allvar som är döpt till Petter Niklas?

Det tyckte uppenbarligen LO, som till ordförande tog mannen som en gång var döpt till Karl Petter Niklas Torvaldssson, sedermera bytte till Karl-Petter Thorwaldsson och av alla i den under året revanscherande fackföreningsrörelsen bara kallas Kålle. 

11Hur länge kan man ha hästsvans sedan man börjat bli tunnhårig? 

Åh, en gammal klassisk herrstilsfråga. Om den här saken har män – samt förvånansvärt många kvinnor – diskuterat i långa tider. För att sammanfatta en spretig debatt: de flesta klipper av sig sin tofs för sent och genomlider därför en pinsam period när hjässan blänker igenom det glesnande håret. När de drabbade sent omsider inser läget brukar de i regel inte bara ansa sig lite utan raka bort varenda strå på skallen. För svensk politik kan denna gamla frisörkunskap leda till att de två ledande politikerna inom en inte alltför avlägsen framtid har samma rakade frisyr.

112 Vilka fick inte vara i kyrkan?

I Ryssland: de feministiska perfomancekonstnärerna Pussy Riot.
I Sverige: skolavslutningsbarn.