Parti i en individualiserad tid

Text:

Politikreportern Karin Eriksson skriver i Expressen ett längre dokument om partipiska och grupptryck. Hon tar upp voteringen om folkmord av armenier eller inte och den stundande voteringen om regeringens kärnkraftspolitik. En mycket bra sammanfattning och illustration över att frågan om gruppens kraft ständigt är aktuell i politiken. Särskilt spännande tycker jag att intervjun med statsvetaren Jenny Madestam är:

"- Partierna i Sverige har alltid varit starka, från demokratins genombrott och framåt. Det började med arbetarrörelsens organisering, och sedan följde de borgerliga partierna efter, säger Jenny Madestam, statsvetare som forskar kring partiledarskap.

Hon konstaterar att partipiskan är väldigt stark i både Moderaterna och Socialdemokraterna. Men tidsandan ställer till problem för partierna och deras nyrekryteringar.

- Vi ser en generell individualisering i samhället. Då får man en yngre generation som inte vill nöja sig med att koka kaffe i 25 år innan man gör skillnad. Det blir bekymmersamt för partierna, säger hon."