Dahl: V längtar efter en Corbyn

Text:

Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT, Matt Dunham AP/TT

Många i Vänsterpartiet hoppas och tar inspiration från Labourledaren Jeremy Corbyn. Det skriver Svend Dahl, statsvetare och chef för Liberala nyhetsbyrån, i Jönköpings-Posten.

Han menar att förutsättningarna för en att kopiera Corbyn är låga trots att Sjöstedt lånat parollen »en ekonomi för de många, inte bara för de få« i sitt avslutningstal på kongressen. I Sverige handlar oron om brottslighet och konsekvenser av stor invandring än en medelklass, likt den brittiska, som oroar sig för den egna plånboken.

Läs mer: V attackerar S på kongress 

En fråga med »politisk sprängkraft” är dock pensionsfrågan. Dahl lyfter fram Fokus intervju (#05-18) med Daniel Bernmar, kommunalråd i Göteborg, där sex timmar arbetsdag och höjd pensionsålder behandlas. Det blir, enligt Dahl, en svår fråga för S att hantera och som på lång sikt kan stärka V.

»Det är rimligt att anta att V förlorar sin position som stödparti till regeringen efter höstens val. Det lär emellertid inte förändra Vänsterpartiets ställning som socialdemokratins ideologiska samvete«, avslutar Dahl.

Vänsterpartiet

Hakelius: Vänstern har svårt att samla sig 

Feel the Bern