10 oromantiska händelser på Alla hjärtans dag genom historien

Text:

Bild: TT

Här är tio väldigt oromantiska saker som inträffat på Alla hjärtans dag, den 14 februari:

1) Slaget om Kettle Creek 1779 i Wilkes County i Georgia blir en avgörande punkt under amerikanska självständighetskriget. De amerikanska patrioterna under Andrew Pickens ledning besegrar de brittiska lojalisterna ledda av James Boyd. Bland lojalisterna dödades 40–70 soldater, bland patrioterna strax under tio.

2) På dagen elva år sedan Nixonrådgivaren John Ehrlichman avled. Ehrlichman spelade en avgörande roll när Nixonadministrationen medverkade till ett inbrott i demokraternas högkvarter i Watergate i Washington den 17 juni 1972. Watergateskandalen ledde till krav på riksrätt mot Nixon som valde att själv avgå i augusti 1974.

[caption id="attachment_620757" align="alignnone" width="991"] John Ehrlichman[/caption]

3) Det polsk-sovjetiska kriget inleds 1919 och pågår till oktober 1920. Den andra polska republiken hade återupprättats i Versaillesfreden, med en omstridd gränsdragning i öster. Polackerna erövrade inledningsvis stora områden i det som är dagens Ukraina och Vitryssland, men slogs tillbaka i en sovjetisk offensiv som hejdades först genom Slaget om Warszawa i augusti 1920.

4) Michael Bloomberg, mångmiljardär och tidigare borgmästare i New York firar sin 78:e födelsedag. Som presidentkandidat har han avstått från de två första primärvalen i det demokratiska partiet och satsar allt (inte minst egna pengar) på supertisdagen den 3 mars.

[caption id="attachment_620759" align="alignnone" width="991"] Michael Bloomberg, demokratisk presidentkandidat.[/caption]

5) Abestosstrejken inleds i Abestos (!) i provinsen Quebec i Kanada och ska pågå i fyra månader. Strejken handlade förutom löner och arbetsvillkor också om hur asbestdammet hanterades i brytningen. Strejken anses även ha varit en utlösande faktor för ”den tysta revolutionen” i Quebec, med ökade inslag av välfärdssatsningar i provinsen men också tilltagande separatism bland de fransktalande.

6) St Valentinesmassakern 1929 i Chicago: sex gangsters från ett rivaliserande gäng till Al Capones skjuts ned i Lincoln Park-garaget av Al Capones betrodda män som var utklädda till poliser.

[caption id="attachment_620761" align="alignnone" width="991"] Al Capone.[/caption]

7) Denna dag firar S-kvinnor (tidigare Socialdemokratiska Kvinnoförbundet) 100 år. Detta firas bland annat genom ett bildspel som kan ses i fönstret på S-högkvarteret Sveavägen 68.

8) Paul Tsongas firade 1992 sin 51-årsdag med att kampanja i New Hampshire. Fyra dagar senare var han segrare i demokraternas primärval med 33,2 procent, med Bill Clinton på andra plats med 24,8 procent. Clintons resultat betraktades ändå som en framgång, han hade dessförinnan skadats av uppgifter om hans utomäktenskapliga affär med Jennifer Flowers och anklagelser om att han undandragit sig militärtjänst. Hans kampanjledare James Carville förklarade att efter New Hampshire var Clinton ”The Comeback Kid”.

9) Tre tidigare anställda på PayPal slår sig ihop och bestämmer sig för att starta en plattform på internet för folks videor. Chad Hurley, Steve Chen och Jawed Karim hyr in sig i lokaler ovanför en pizzeria i San Mateo i Kalifornien. Deras websida har premiär denna dag 2005 och går under namnet YouTube.

10) Den 20:e sovjetiska kongressen inleds 1956. Den första efter Josef Stalins död, och den inledande uppgörelsen från kommunistpartiets nye generalsekreterare Nikita Chursjtjov med personkulten och utrensningarnas under Stalins tid vid makten.

[caption id="attachment_620766" align="alignnone" width="991"] Nikita Chursjtjov, här tillsammans med FN:s tidigare generalsekreterare Dag Hammarskjöld.[/caption]