»Att förbjuda vinstuttag i vården är dödsdömt«

Text: Bertholf Brännström

Mattias X Lundbergs Facebookinlägg den 16 mars slog ner som en bomb i Umeå. Han var lokalt känd som riskkapitalisten som drevs av vinstbegär och alltid röstat höger. Och som älskade att köra sin knallgula Ferrari i miljonklassen på stadens gator.

Nu hade han sökt medlemskap i ett parti som vill förbjuda honom att bli rik på sina vårdföretag.

Ingen förstod någonting. Drev karln med oss andra? Eller hade han blivit hackad?

– Nej, det var helt seriöst. Men uppståndelsen blev lite större än jag tänkt. Jag tyckte inte det var så märkvärdigt, men nyhetsartiklarna spreds och kommenterades överallt. Även nationellt.

Han ler vid minnet. Mattias X Lundberg blev visserligen hårt ansatt av en del gamla företagarkollegor, som kallade honom »svin« och sa upp bekantskapen.

Men han fick också stöd. Inte minst från anställda i de egna vård- och omsorgsföretagen, som på bara några år kraftigt växt både i antal och omsättning. I dag har MXL-koncernen över 400 anställda i 14 olika bolag i Stockholm och norra Sverige. Omsättningen ökar stadigt och siktet är en miljard inom fem år.

Att många överraskades av partivalet är alltså inte konstigt. Själv säger han att steget inte var så stort och resultatet av en längre process, där äktenskapet med vänstersossen och tidigare riksdagsledamoten Lena Sandlin spelat en central roll. Hon hade fått honom att se en djupare mening med livet än att bli rik.

– Lenas syn på fördelningspolitik retade mig mycket i början. Men hon fick mig att släppa det krampaktiga greppet om pengar som enda drivkraft. Det var en befriande känsla, säger han.

Mattias X Lundberg är lågmäld och låter eftertänksam under hela intervjun. Samtidigt sällan tveksam, svaren finns där. Även om han har lite svårt att förklara hur han som kapitalist samtidigt kan kalla sig socialist. Och varför han valt just det parti som kraftigt vill begränsa hans egna möjligheter som företagare.

Svaren på mina upprepade frågor kring detta är mer känslomässiga än logiska: »Vänstern har hjärtat på rätta stället« och »Socialdemokraterna har blivit ett kappvändarparti som inte riktigt vet vad de vill.«

– Jag har ett nördigt drag. Har svårt att vara lagom. Är jag socialist känns vänstern definitivt som det ärligaste valet, säger han.

Men han inser förstås också att han är på rejäl kollisionskurs med sin partiledning i den fråga som framstår som viktigast för båda parter, den om vinsterna i välfärden.

– Där är vänstern helt fel ute. Ingen kompetent företagare kommer att fortsätta om möjligheterna att göra vinst tas bort.

Politiken ska inte blanda sig i hur välfärdsföretagen tjänar pengar, menar han, varken Jonas Sjöstedt eller Fredrik Reinfeldt.

– Då är det lika bra att förstatliga dem. Och det blir ineffektivt och dyrt. Som jag ser det finns ingen väg tillbaka.

Att införa begränsningarna stegvis är inte heller något alternativ. Mattias X gör en drastisk liknelse.

– Ska man avrättas är det lika bra att sätta kulan i pannan direkt.

Däremot tycker han att det varit alldeles för enkelt att tjäna pengar inom välfärdssektorn. Kommunernas ersättningsnivåer har varit orimligt generösa och det offentliga har saknat kompetens i tuffa upphandlingar. Många välfärdsföretag har haft marginaler på 20–30 procent.

– Det har blivit bättre, men fortfarande finns mycket att göra, säger han och räknar upp skärpta kvalitetskrav, lägre ersättningsnivåer och gärna också en hårdare beskattning av välfärdsföretagen.

– Det handlar helt enkelt om att ställa krav på företagen att ge något tillbaka. Att delta i samhällsbygget. Men – än en gång – att förbjuda vinstuttag, som vänstern vill, är dödsdömt.

Men om det ändå skulle bli så, vad gör du då?

– Då lägger jag ner mina vårdföretag. Och det kommer också alla andra att göra. Det är därför vi de senaste åren gått in i andra branscher. Skulle välfärdssektorn förstatligas kan jag ändå fortsätta som företagare. Mitt liv är att vara entreprenör och utveckla det.

Var går gränsen för ditt medlemskap?

– Det vet jag inte, men jag ser ingen risk för det nu. Jag gick med i partiet av ideologiska skäl, framför allt fördelningspolitiska. Man behöver inte hålla med i varje enskild fråga.

Vill du verkligen ha vänsterpartiet med en rödgrön regering? Du vet ju vilken fråga Jonas Sjöstedt satt sin heder på.

– Jag vill att vänstern vinner valet. Absolut. Men han kan inget om hur näringslivet fungerar. Fast det kommer han snabbt att fatta när han får ansvaret att styra, det finns det kommunala exempel på.

 

Fakta | Sommarsallad på Rex

Bjuden på lunch: Mattias X Lundberg, vårdföretagare och riskkapitalist i Umeå.

Aktuell med: Gick i våras överraskande med i vänsterpartiet.

Åt och drack: Sommarsallad med marinerat matvete, fetaost, oliver, bönor, krutonger, basilikadressing och grillade kronärtskockor. Drack vanligt vatten till.

Stod för notan: Bertholof Brännström som åt en sallad med räkor, drack vatten och dessutom bryggkaffe efter maten.

Var: På Restaurang Rex i gamla Rådhuset i Umeå.

Fotograferade: David Dahlberg.