Veckans bråk: City Gross-affären

Det blev en rejäl känslostorm när dagligvarubolaget Axfood tillkännagav köpet av butikskedjan City Gross.

Text:

Bild: TT

Att matpriser kan väcka starka känslor har historien lärt oss. Fråga drottning Marie-Antoinette, giljotinerad under franska revolutionen, som påstås ha sagt “Låt dem äta kakor” när fattiga fransmän stormade över det dyra brödet.

Denna gång handlar känslostormen om dagligvarubolaget Axfoods köp av butikskedjan City Gross. 

 På X kräver VP-ledaren Nooshi Dadgostar att affären stoppas:

“Ytterligare ägarkoncentration i livsmedelsbranschen riskerar att höja matpriserna. Konkurrensverket kan rimligtvis inte godkänna en sådan affär.” Annars, menar hon, måste lagstiftningen ändras.

MP:s ekonomitalesperson Janine Alm Ericson har uttalat att ”vi från politiken ser allvarligt på det här”, medan Arbetets Daniel Swedin tycker att “om Axfood får köpa City Gross borde du få mycket mer i lön”, eftersom det enligt Swedin blir konsumenterna som får “stå för fiolerna”.

Förre S-finansministern Mikael Damberg är även han bekymrad: “Det är otroligt viktigt att regeringen tar det här på allvar och funderar på hur man ska hantera frågan”, säger han till Aftonbladet, som också pratat med Ulf Mazur, vd på jämförelsesajten Matpriskollen. “Ju färre aktörer som finns desto större risk för likriktning i butikernas utbud och att priserna inte pressas”, säger Mazur.

Men i Dagens Industri skriver Henrik Westman att “vänsterns matilska missar målet” och lyfter fram kommunernas planläggning som medlet att göra det enklare för aktörer att komma in på marknaden och därmed hålla priserna i schack.

Och på X anklagar högertwittraren MX Cartoons vänstern för hyckleri:

“Såg för övrigt att sossarna gnällde över att Axfood köper City Gross. Jag kan inte minnas att de protesterade när Coop köpte Netto. Då hade de regeringsmakten.”

***