»Jag är långt ifrån en konventionell popstjärna«

Text: Martin Röshammar

Bild: Bezav Mahmod

Hon är trött, Seinabo Sey. Hon var ute i går. Det var roligt, men när hon vaknade på morgonen insåg hon att bankomatkortet var borta. Tre dagar tidigare kom hon hem från den mer än lovligt kreddiga festivalen South by Southwest (SXSW) i Austin, Texas. Där gjorde hon sex spelningar på fyra dagar. Ändå konstaterar Seinabo Sey att hon vill att det ska vara mycket mer än så på gång, att hon önskar att det ska gå tio gånger så bra.

Hon är en rastlös själ som alltid har älskat att sjunga och dagdrömt sig bort med hjälp av musik, men i bakhuvudet pysslar hon alltid med katastrofförberedelser. Kanske borde hon ha någon alternativplan om hon inte kan leva på sin musik. Å andra sidan, flikar hon in med ett snett leende, har hon fått sparken från alla jobb hon haft. Att hålla tider är inte Seinabo Seys grej och efter två år på kafé kunde hon fortfarande inte göra en latte.

– Är jag inte intresserad blir jag inte bra på det jag ska göra. Men jag älskar musik. Jag måste sjunga. Man gör väl det folk tycker att man är bra på.

Seinabo Sey är lättpratad som få. »Jag pallar inte med att vara på något annat sätt än så här, jag är lite flamsig.« Samtidigt låter det mesta självklart när hon säger det. Som när hon säger att hon önskar att hon var akademiker. Hon gjorde ett försök på gymnasiet när hon flyttade tillbaka till det Halmstad hon lämnat ett halvår tidigare. Först flyttade hon till Stockholm där hennes pappa och farbröder bodde, för att gå på soulinriktningen på estetiska programmet vid Fryshusets gymnasium, men fick kalla fötter efter en termin och testade i stället IB-programmet i hemstaden.

Tanken var att gå på Yale och bli egyptolog. Det blev bara en månad på den engelskspråkiga utbildningen. Hon insåg att hon inte tyckte att det var kul att läsa alla dessa böcker. I stället flyttade hon tillbaka till huvudstaden och fortsatte på Fryshuset.

Nya ep:n »For Maudo«, som bara kommer ut i Norden, är en hyllning till hennes far som dog av en stroke i april för två år sedan. Men egentligen vill hon bara ge ut en fullängdsskiva. Det är den som ska sammanfatta Seinabo Seys musikaliska liv så här långt. Men hennes innerliga, stora låtar och den souliga och egensinniga rösten funkar lika bra utomlands som i Sverige. Som debutsingeln »Younger«. Så hennes internationella skivbolag har en plan, de vill släppa skivan i höst och då är det bara att anpassa sig. Fast inte musikaliskt. Där kompromissar hon inte.

– Jag är nog rätt spretig och det får man liksom inte riktigt vara. Jag kommer att vara spretig oavsett, men folk gnäller på det hela tiden. Ah, det är ju det som är jag. Jag känner det som att jag är så långt från en konventionell popstjärna som man kan vara, musikmässigt och utseendemässigt. Men jag kanske har fel, allt är ju inte Britney Spears och Christina Aguilera längre.

Pappa Maudo var en välkänd musiker med det som dottern beskriver som »en häftig sångteknik« i hemlandet Gambia, och när Seinabo var tre år flyttade familjen dit från Sverige för att han skulle satsa på karriären. De bodde där i några år, en märklig tid, en tid som gjort att hennes känslor för landet är väldigt starka.

– Ett stabilt liv, det är vad jag hoppas på. Det och att jag kommer att fortsätta sjunga. Jag vill ha saker som alla människor vill ha, en lägenhet och en inkomst. Om det skulle gå hysteriskt bra, då skulle jag vilja ha ett hus i Gambia och då ska jag sitta där minst halva året.

Seinabo Sey beskriver Gambia som »slutmålet«. Kanske är det hennes föräldrars dröm hon lever, drömmen om att flytta till Afrika, bo i ett hus och göra ingenting. Det är så bilden har sett ut.

– Där ska mormor sitta och softa och så får alla komma och hälsa på mig. Jag måste få till det på något sätt. Jag och min bästa kompis hade faktiskt som mål att vi skulle ha köpt ett hus när vi var 25. Det är ju i år och inte har det hänt.

Under uppväxten var hennes pappa som en idol för henne, med ett slags gyllene skimmer över sig. Men han gick sina egna vägar, värnade sin egen frihet utan att tänka på resten av familjen. Seinabo erkänner dock att hon har ärvt hans frihetslängtan och en kompromisslöshet i att alltid göra som man själv vill.

– Å andra sidan har jag det som kvinnor är lite påtvingade i vårt samhälle, att jag är alldeles för empatisk för mitt eget bästa. Jag borde vara mer brutal.

Fakta | Lax på Rigoletto

Bjuden på lunch: Sångerskan Seinabo Sey.

Aktuell: Med ep:n »For Maudo« och turnépremiär i Uppsala den 10 april. Turnén avslutas i Stockholm den 18 april. Blev frimärke i januari och i februari fick hon en Grammis i kategorin Årets nykomling.

Åt och drack: Grillad lax med karamelliserad endiv, picklad lök, pernodsmör, svartrotschips och sötpotatisfondant. Drack vatten.

Bjöd på lunch: Martin Röshammar som åt samma sak.

Var: Bistro Rigoletto på Kungsgatan i Stockholm.

Fotograferade: Bezav Mahmod.