Mats Qviberg: »Köpte allt på vissa aktiekurser tills banken satte stopp«

Text:

Bild: Marc Femenia

Mitt under coronakrisen blev Mats Qviberg ägare till klädkedjan MQ. Bara en bokstav skiljer från HQ, ett annat bolag som länge var synonymt med finansmannen.

– HQ orkar jag inte prata om, säger Qviberg – på dagen exakt tio år sedan hela historien briserade.

HQ Bank drev han tillsammans med Sven Hagströmer. Finansinspektionen tvingade fram en avveckling, vilket också gjorde att finansmännen splittrades 2011.

– Det var inte min roligaste tid i livet, säger Qviberg.

Då var han ett hett villebråd i medierna. Avböjde intervjuer. För några år sedan avslutades rättsprocesserna som kostade honom runt en kvarts miljard. Vid förlust hade ett par miljarder tillkommit i skadestånd.

Men den episoden bakom sig, är det desto mer fokus på nya affärer. Känns det som en comeback?

– Comeback från vadå? Att titta bakåt är inte min grej, säger han.

Sina principer och rutiner värnar han noga, vilket beskrivs i biografin »Boken om Q« från 2015. En sådan rutin är att på sommaren, från juni till augusti, flytta ut till huset på Dalarö i Stockholms södra skärgård. Därför träffas vi på intillliggande Smådalarö gård. I dag vill han äta kött, eftersom familjen inte äter rött kött hemma. Ytterligare en princip. Till hamburgaren beställs ett glas Cote de Rhone, som han får provsmaka.

– Det var det bästa jag druckit i dag, säger Mats Qviberg skämtsamt.

Över till MQ, som sagt.

– Det var corona som knäckte bolaget.

MQ skulle ta in nytt kapital, men när börsen rasade på grund av corona lyckades styrelsen inte få ihop ett trovärdigt prospekt. Det blev konkurs. Boet köpte Qviberg ensam.

– Jag tycker det blev en bra lösning för MQ och för de anställda.

Kalkylen är ganska enkel, menar han. Före coronakrisen omsatte bolaget runt en miljard. Om lönsamheten landar på 8–9 procent blir den årliga vinsten 80–90 miljoner kronor. Affären gick för lika mycket: bolaget kostade 50 miljoner och 40 miljoner har skjutits till.

– Konkursen i sig gjorde att vi fick en balansräkning som var trovärdig för att kunna driva affären vidare. Det var helt nödvändigt, menar Qviberg.

Men är det en klok affär?

– I Stockholm kan du ju hitta mode överallt, men Filippa K och Tommy Hilfiger har ingen möjlighet att nå människor i landet som är roade av mode. Du förstår inte det, men i mindre städer så är MQ ett prestigemärke. Och i Borlänge, Gävle och Hässleholm är det viktigt att det finns en namnkunnig granne för att dra folk till köpcentren. Jag ska inte jämföra med H&M, men MQ är ett sjuttioårigt varumärke som folk känner igen.

Till vardags är Mats Qviberg ordförande för investmentbolaget Öresund, som han också är storägare i. Det senaste året har utvecklingen varit svag. Den gamla parhästen Sven Hagströmers investmentbolag Creades, vars aktie också handlas på börsen, har gått desto starkare. I finanskretsar undrar många om Mats Qviberg tappat stinget.

– Creades har ju en massa onoterade investeringar och Avanza har gått jätte­starkt. Där har Sven varit skicklig, säger han och tillägger att Öresund ändå går bra.

Under börsraset i mars dammsög Qviberg börsen på aktier till lågt pris.

– Jag sa till min bankman att jag köper allt på vissa aktiekurser. Till slut var det bankens complianceavdelning som stoppade fler affärer – de tyckte risken blev för stor, säger Mats Qviberg belåtet. Det är klart att man kan tycka nu, sex veckor senare, när börsen har gått starkt att det var klokt. Men börsen känner jag så väl – jag har ju varit med så länge.

***

Namn: Mats Qviberg.

Född: 1953.

Bor: Lidingö och Dalarö.

Familj: Hustrun Eva och barnen Johan, Anna och Jacob.

Aktuell: Ny ägare till klädkedjan MQ.

Åt och drack: Hamburgare och ett glas Cotes du Rhone på hotellrestaurangen tillhörande Smådalarö gård på Dalarö. Dubbel macchiato på maten.