Proffsmedlaren om förhandlingens svåraste punkt: »Jobbigt att säga ja«

Text:

Bild: Marc Femenia

Vårt första samtal får ett abrupt slut. Irene Wennemo bryter för ett brådskande samtal från medlarna i konflikten mellan Handelsanställdas förbund och Svensk Handel. Det är en cliffhanger som heter duga, i en avtalsrörelse som är extra konfliktfylld på grund av pandemin. Men redan dagen därpå ser jag nyhetsflashen. Parterna är överens och strejkhotet avblåst.

– Ingen vill ha långa strejker på svensk arbetsmarknad, konstaterar en rutinerad Irene Wennemo, vars erfarenhet på området är större än de flestas, med mer än 20 år i LO-borgen, som chef för LO:s  arbetslivsenhet och utredningschef vid den näringspolitiska enheten. Wennemo, som varit statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet med tunga utredningsuppdrag,  och som har ett förflutet som  ledarskribent och krönikör på Aftonbladet, är sedan förra hösten generaldirektör för Medlingsinstitutet.

Myndigheten har tre uppgifter – den viktigaste är att se till att avtalen som fack och arbetsgivare fattar inte stör svensk ekonomi, de övriga hjälper till med den första: utse medlare som hjälper parterna om de inte är överens och se till att det finns ett fungerande underlag i form av lönestatistik. Det är en av landets minsta myndigheter, med nio anställda, samtidigt den som är mest i hetluften just nu. Totalt finns 700 kollektivavtal på svensk arbetsmarknad, under 2020 omförhandlas 500 av dem,  avtal som omfattar tre miljoner anställda.

Nästa gång vi hörs har restriktionerna skärpts, och i stället för lunch på stan så blir det en coronasäkrad skrivbordslunch. Generaldirektören sitter framför skärmen på kontoret i Gamla stan i Stockholm, och äter medhavda rester från söndagsmiddagen som skvallrar om ett genuint matintresse och kanske lite extra tid över för detaljer i socialt pausade covid-19-tider. Haren i den långkokta ragun är inte egenskjuten, bara upphämtad från Hötorgshallen, men pastan är egentillverkad och såsen har kokat i timmar.  Som måndagslåda betraktad får den fem plus.

När vi lunchar är det 24 timmar till dess att strejkvarslet faller ut för Hotell- och restaurangfacken.

2020 är ett minst sagt utmanande år för den svenska modellen.

Lasfrågan, ekonomiskt kaos och lönerörelse samtidigt; med ett märke som arbetsgivaren tyckte blev väl högt, en arbetsmarknad med branscher som går finfint och branscher som samtidigt  är på väg att gå under, så finns konfliktytor, och Medlingsinstitutets cirka 30 externa medlare får svettas lite extra.

För att vara en framgångsrik medlare krävs vissa egenskaper:

– Man måste förstå sig på partssystemet och hur beslut fattas i de här organisationerna, att det inte är ond vilja att inte omedelbart säga ja till ett bud. Man måste vara en god lyssnare, oftast genom att lyssna på parterna. Man måste vara en god psykolog, det kan vara en mängd olika skäl till att man inte klarar av att lösa det, men man måste förstå vad pudelns kärna är i den här konflikten, säger Irene Wennemo.

– Ett gott humör ska man inte heller underskatta, det är en mycket god egenskap. Folk blir tröttkörda och sura, och ibland känns det motigt.

Det goda humöret är något hon själv besitter.

Det är lätt att föreställa sig en fyrkantig byråkrat i hennes position, men Irene Wennemo bär alla egenskaper av en intellektuell: nyfiken, öppen, bildad och intresserad av diskussion. Det finns en värme och direkthet som är ovanlig och som gör henne rolig att prata med.

Hur får man ett nej att bli ett ja?

Wennemo säger att det ändå behövs en viss press för att komma överens. Folk blir trötta, vill få ett avslut.

Men ett ja sitter ibland långt inne.

– Det är jobbigt att säga ja. Man är alltid rädd att få skäll av sina medlemmar, och kanske inte vågar ta språnget, säger hon.

Under vår lunch har medlarna lämnat slutbud till Hotell- och restaurangförbundet och Visita. Förhandlingarna pågår hela dagen, till sent på måndagskvällen.

Strax före midnatt, dagen innan strejk ska utbryta, tecknar parterna avtal.

Två nej har enats i ett ja. En seger för den svenska modellen som Irene Wennemo tror på.

***

Namn: Irene Wennemo

Ålder: 54 år

Bor:  Vasastan, Stockholm.

Gör: Generaldirektör för Medlingsinstitutet.

Familj: Sambon Amelie, tre barn, två barnbarn och flera bonusbarn.

Läser just nu: 134 dagar – om regeringsbildningen.

Senast streamat: The Crown på Netflix.

Åt och drack: Hemgjord pasta med ragu på hare, och ett glas kranvatten till, framför datorn på kontoret.