»Vi måste bredda bilden av vad som är norm«

Text: Martin Röshammar

Bild: Angelica Zander

Hon ser sig som en representant, en viktig röst för att det ska vara okej att inte vara smal och att vara tjej, högljudd och ta plats.

I sorlet på den kinesiska lunchrestaurangen pratar Kakan Hermansson först om sin kärlek till handboll. På tv ett par dagar tidigare såg hon sina gamla kompisar i Lugi förlora den andra SM-kvartsfinalen mot Eslöv.

I uppväxtens Lund spelade hon handboll i tretton år, först i Lundagård för att sedan värvas till Lugi. Nöjt konstaterar hon att intresset för, bevakningen av och kunskapen om damhandboll har ökat kraftigt sedan hon slutade spela runt millennieskiftet.

– Det var som min familj och handbollen var en stor del av min identitet när jag var yngre. Jag lärde mig att tänka på andra. Som man gör i en lagsport. Men jag har nog alltid varit en omhändertagande person. Samtidigt tar det slut på en, när man bara ger och ger. Det är också en typisk kvinnofälla.

I sommar ska hon vara helt ledig, eller i alla fall »ganska ledig« och ska inte göra varken tv eller radio och då ska hon få tid för sin konst, sin keramik. Men efter att ha förstått att det faktiskt är ett alternativ att vara »en frilansperson« som kastar sig mellan att vara så nära sig själv som det bara går i program som »Locash« på ZTV, »Kaka på kaka« på SVT och i »PP3« på Sveriges Radio, i klubbarrangerandet och i den feministiska konsten, känner hon att det är så hon vill ha sitt arbetsliv – det händer grejer hela tiden.

Delvis är rastlösheten en följd av att hon har adhd. När hon fick diagnosen för ett par år sedan var det mycket som föll på plats och förklarar en oro som har funnits hos henne.

– Jag tror att det hade varit stigmatiserande att få diagnosen när jag var yngre för då kände jag mig så konstig hela tiden. Nu tycker jag att jag är grym, säger Kakan Hermansson.

I skolan var hon duktig, ständigt stöttad hemifrån med ett självförtroende som fick henne att känna att hon verkligen kunde bli vad som helst. Men hon pratade hela tiden, kunde inte vara tyst på lektionerna. Hon ville vara som de andra tjejerna, hon ville vara tyst och lydig. Men hennes sätt att vara passade inte in, så skulle inte en tjej vara.

– Killarna kunde snacka hur mycket som helst, men inget hände med dem. Men jag fick kvarsittning jämt, minns Kakan Hermanson som tidigt blev feminist och tidigt började fundera på skillnaderna på hur killar och tjejer behandlades.

– Det var väldigt jobbigt att vara feminist när ingen annan var det. Att behöva ta den kampen. Fortfarande när jag är 32 blir jag problemet när jag påpekar orättvisor, sexism, rasism och homofobi. Helst ska man vara tyst eller bara säga något som någon annan redan har sagt och fått godkänt. Jag har förberett mig väldigt noga på konflikter och allvarliga samtal, konstaterar Kakan Hermanson.

För ett år sedan gick Kakan Hermansson ut Konstfack. Under utbildningen omsatte hon sina feministiska idéer i konsten.

– Det är det enda stället där jag inte behöver kompromissa med mig själv. I konsten kan jag uttrycka exakt vad jag vill. Speciellt när jag har hittat olika kvinnor som jag jobbar bra med, som video- och performancekonstnären Roxy Farhat. Det är konsten som är min main thing, menar Kakan Hermansson.

I höst ska hon vara sidekick till programledaren i »Idol« på TV4. Tv-programmet kan tyckas långt ifrån feministisk keramik och politisk konst, men hon anser att det är en bra plattform, ett sätt att förändra normen.

–Dels tänker jag att jag är bra på att möta folk. Det har jag övat på hela mitt liv. Men det handlar också om den bästa sändningstiden på TV4, vem ska synas där? En tjock flata som är feminist? Då kan det sitta en tjej i Jokkmokk och tänka att det finns såna som hon, säger hon och fortsätter:

– I tv måste det finnas något annat än glada, smala tjejer. Det handlar om hur Medie-sverige ser ut. Det måste finnas andra bilder av tjejer. Och av killar. Och andra bilder än tjejer och killar, det måste finnas transpersoner också. Vi måste bredda bilden av vad som anses vara norm. Hade jag inte känt att jag kan vara mig själv hade jag inte varit med.

Hon vill visa att man kan vara mångfacetterad, man kan vara radikalfeminist, ha en alldeles egen sorts humor och ändå jobba med »Idol«. Men hon gör inte som hon gör utan motstånd, hon har blivit hotad och har precis gjort sin första polisanmälan.

– Så mycket positiv respons som jag får, så mycket kärlek. Alla mina vänner är feminister och det är en förutsättning för att palla, att ha ett nätverk omkring sig som stöttar en. Jag har en systerskapsarmé som är tusen gånger större än de där männen som sitter och knappar på sina datorer.

Fakta| Asiatisk buffé på China

Bjuden på lunch: Karin »Kakan« Hermansson.

Aktuell: Som konsthantverkare, som bloggare för Nöjesguiden, som Per Lernströms sidekick i »Idol« på TV4 i höst och under våren i »Veckans svensk« på samma kanal.

Åt och drack: Asiatisk buffé. Drack mineralvatten.

Stod för notan: Martin Röshammar som också åt buffé. Även han sköljde ner maten med mineralvatten.

Var: Restaurang China vid Skanstull på Söder i Stockholm.

Fotograferade: Angelica Zander.