Alla förlorar

En härlig opinionsundersökning: vid närmare granskning får alla på tafsen, till och med vinnarna.

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT

Toppbild: TT

För oss som inte har någon särskild partilojalitet, men en grundmurad skepsis till alla personer som har det, är SVT/Novus nya opinionsmätning uppmuntrande: alla partier ligger illa till.

Först har vi förstås de som är på väg att åka ut. Liberalerna får 2,2 procent och sjunker. Miljöpartiet får 3,8 procent och växer en aning, men att Miljöpartiet ligger under fyra procent när medierna är fulla av alarmism om klimatet, är ungefär som om Sverigedemokraterna skulle legat under riksdagsspärren under flyktingkrisen.

Kristdemokraterna tappar en halv procentenhet och har bara ytterligare en halv till spärren. Moderaterna tappar nästan en hel procent och förlorar platsen som Sveriges andra största parti. Hur kul blir det att regeringsförhandla med Sverigedemokraterna, om de faktiskt är större?

Socialdemokraterna tappar nästan två procent och når inte ens upp till katastrofnivån 24 procent. Samtidigt växer Vänsterpartiet till den grad att den gamla dörrmattan mer börjar likna en salongsmatta. Sådana är svårare att ignorera.

Kvar finns en trojka partier som på ytan verkar ha all anledning att fira, men som faller under rubriken ”var försiktig med vad du ber om, för du kan få det”.

Som näst största parti är Sverigedemokraterna på väg att bli av med fördelen av att slå i underläge och stå utanför systemet. Nu är partiet antagligen lite mer än halvvägs på resan till att bli etablissemang, även om varken sverigedemokrater eller motståndare vill erkänna det.

Vänsterns rusning innebär ungefär detsamma på vänsterkanten. Partisekreteraren Aron Etzler tror att partiet belönats därför att folk var rädda för högre hyror, men mer sannolikt är att Vänsterpartiet belönas för att det satte åt det politiska etablissemanget och synade dess märkliga maktspel. Sådant blir svårare att ta poäng på, när man själv blivit så stor att man måste lira i maktspelet.

Och Centern, som stolt redovisar en procentenhets vinst och ligger strax under nio, har därmed obevekligen fastnat i vänsterburen, alternativt röjt väg för en SD-dominerad regering. Skulle det här vara valresultat skulle M, KD och SD vara det vinnande regeringsunderlaget med ungefär en halv procentenhets marginal. En plågsam förhandling om vad som är vettig konservatism och vad som bara är nationalistiskt bröl skulle dra igång. Skulle Miljöpartiet ändå klara spärren skulle V, MP, S och C ta hem bucklan, men i en ny blandning med stark övervikt på den yttre vänsterkanten. Så skulle det vara hur mycket Centern än blundade och låtsades som om vissa partier inte finns.

Vänsterpartiet finns. Mer än någonsin.

Dåliga nyheter för hela gänget, alltså. En liten stråle sol, nu när regnet ska komma.

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT