Bara ännu en spik i kistan

Det är fem år sedan Moderaterna sist var största parti i en opinionsmätning. Så något betyder väl ändå Demoskops/Aftonbladets januarimätning där Moderaterna får 23,2 procent, två tiondelar mer än Socialdemokraterna.

Moderaterna går bra. Socialdemokraterna har svårt med sina egna.

Men mätningens verkliga chock drabbar ändå Liberalerna. Från en redan historiskt låg nivå tappar Liberalerna ytterligare en halv procentenhet och ligger nu på 2,3 procent. Om Moderaterna kan hoppas på att framgång föder framgång verkar Liberalernas öde vara det motsatta. Det är svårt att tolka saken på annat sätt än att partiet nu legat tydligt under riksdagsspärren så länge att väljarna börjar dra sig för att chansa. Bättre att lägga sin röst på ett parti som kommer in, än att kasta bort den.

För att bryta en sådan negativ spiral krävs en rejäl skräll. Nyamko Sabunis offensiv i migrationspolitiken räcker knappast. Om man inte tolkar den som ett svepskäl för att lämna januariavtalet. För det är, alldeles tydligt, Liberalernas avhopp från borgerligheten som straffar sig.

Frågan är om det är för sent att göra helt om. Inte ens med de här katastrofstödet har Liberalerna antagligen tillräcklig självbevarelsedrift för att inte splittras, om januariavtalet sägs upp.

”Ett litet, självmordsbenäget parti”, sade Dagens Nyheters förre chefredaktör Hans Bergström en gång om det som då hette Folkpartiet. Till sist kanske det lyckas.

Läs fler inlägg i Johan Hakelius blogg här!

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT