Blockpolitik

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT

Toppbild: TT

John Bolton, president Trumps säkerhetsrådgivare, har en elegant handstil. Med den skrev han ”5 000 soldater till Colombia” på ett kollegieblock, stack det under armen med texten utåt och lät sig fotograferas.

En ”oavsiktlig” läcka, rapporterar pressen. Fan tro´t.

För ett par veckor sedan kom Mel Stride, underminister vid brittiska finansdepartementet, ut från 10 Downing Street med en röd anteckningsbok under armen. Han blev fotograferad, liksom alla ministrar som går in och ut hos premiärministern. Ett papper stack ut ur anteckningsboken och där kunde man, mycket tydligt, läsa

- No food

- No channel tunnel

Det var rätt uppenbart vad det handlade om: vid en hård Brexit skulle Storbritannien så utan mat och fast förbindelse till kontinenten.

Råkade Mel Stride bara hålla pappret så att just detta syntes?

Antagligen inte. Den brittiska regeringen är angelägen om att sätta press på de som inte sluter upp bakom Theresa Mays framförhandlade uppdrag. Det här var nästan säkert en enkel påverkansoperation. En alldeles avsiktlig läcka.

Och John Boltons vackra handstil, tror ni inte att den var ämnad att läsas, för att sätta press på berörda parter i ett annat förhandlingsspel?

Det händer förstås att ett och annat fastnar på bild utan att det var meningen. ”Löntagarfonder är ett jävla skit …”, för de som minns Kjell-Olof Feldts skaldande i riksdagsbänken. Men människan är en anpasslig varelse. Ganska snart kommer någon på att man kan göra misstag alldeles medvetet och till sin fördel.

Det vore bra om pressen mindes det.

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT