Hakelius: En omvald Trump hade väckt frågan om ett självständigt Kalifornien

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Och hur skulle fyra år till med Trump ta sig ut?

Enligt Dagens Nyheter är det ett hot mot ”livet på planeten”. Andra är mer blygsamma och tror att hotet främst gäller demokratin. Men vem vet? Donald Trump brukar regelmässigt underskattas. Kanske hotar han hela galaxen.

Vi som gärna håller oss lite närmare marken kan istället börja spekulationerna i Kalifornien.

Ingen tvivlade på att Joe Biden skulle vinna Kalifornien och det med god marginal. Och ingenstans i USA, inte ens på östkusten, verkar den omåttliga tröttheten på att behöva ha att göra med Donald Trump vara just så omåttlig. Kaliforniska republikaner, i den mån de längre existerar, är av Arnold Schwarzenegger slag: som den senaste — möjligen siste — republikanske guvernören i Kalifornien gjorde han sig mest känd för sitt miljöengagemang och sin dåvarande fru, som han hämtade i Kennedyklanen.

Så hur skulle fyra år till med Trump ta sig ut från Kaliforniens kant?

Calexit ligger kanske inte lika bra i munnen som Brexit, men kampanjen för ett självständigt Kalifornien, YesCalifornia, kan räkna med ett uppsving om Donald Trump blir omvald. Tanken är inte så galen. Ekonomiskt skulle ett självständigt Kalifornien, världens femte största ekonomi, klara sig bättre än till exempel ett självständigt Skottland. Det lider ingen brist på framtidsindustrier, är världsledande på allt från film till IT och är dessutom en jordbruksproducent av rang.

Det är kanske lite väl spekulativt att tro att delstaten hinner träda ur unionen inom de närmaste fyra åren, men bli inte förvånad om ämnet kommer upp och behandlas på allvar.

Och vad skulle ett utträde innebära för rest-USA?

Jo, att ytterligare fyra år med Trump säkert kunde bli ännu fler med presidenter i hans anda. För utan Kalifornien vore det som blev kvar definitivt Trumpland, undantaget den smala kustremsan i öster.

Varsågod: ännu en hotbild att mala om nätterna.

Läs fler inlägg i Johan Hakelius blogg här!

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT