Glöm Tillerson – det gäller CIA

Text:

Man kan alltid lita på Trump.

Han var antagligen precis färdig med frukost, när han sparkade Rex Tillerson via Twitter. Och varför slösa bort 280 tecken? Sparkningen låg inklämd mellan utnämningen av den nya utrikesministern, CIA-chefen Mike Pompeo och utnämningen av Pompeos efterträdare på CIA, Gina Haspel.

En liten gissning: det är Haspel det kommer att handla om de närmaste veckorna.

Den första kvinnliga CIA-chefen, tweetar Trump triumfatoriskt. Vi får väl se.

På ett sätt en självklar utnämning: Gina Haspel är redan vicechef på CIA, utnämnd av Trump. Men på ett annat sätt en riktig provokation.

När Haspel utnämndes till CIA:s vicechef för ett drygt år sedan protesterade en grupp medlemmar i senatens underrättelsekommitté, som är satt att övervaka amerikansk underrättelsetjänst. Skälet var att hon hade förstört videoupptagningar från förhör vid ett av CIA:s »black sites«, hemliga fängelser, i Thailand.

Att hon gjorde det var inte så underligt. Gina Haspel var nämligen chef för det hemliga fängelset 2002, då misstänkta al-Qaidakrigare torterades genom att bland annat skendränkas, nekas sömn och misshandlas. Vi har att göra med en verklig Carrie Mathison, för dem av er som följer »Homeland«.

Att Haspel lyftes upp av Trump för ett år sedan tolkades som att Donald Trump ville återgå till de hårdföra metoder som användes åren efter 11 septemberattentatet. När Haspel 2013 utnämndes till chef för CIA:s hemliga operationer fick hon aldrig tillträda permanent, just på grund av sin inblandning i de hemliga fängelserna och den tortyr som förekom där.

Och nu vill alltså Trump göra henne till chef för hela CIA. För det krävs, till skillnad från vice-posten, att senaten bekräftar utnämningen. Vi kan nog räkna med intressanta förhör.

 

Text: