Borgmästaren i New York och hans försök att få bort droskorna

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT

Toppbild: TT

I november ska New York cityborna välja borgmästare igen och Bill de Blasio kan inte ställa upp. Vid nyår har han suttit i åtta år och längre än så får ingen borgmästare ha jobbet.

Ett och annat har den utstuderat radikale de Blasio åstadkommit. Redan före coronan hade stadens budget svällt rejält. De Blasio har samtidigt skurit ned polisbudgeten. Han har jobbat för att legalisera marijuana. Han har ställt sig bakom avlägsnandet av statyer som retar aktivister. Han har sett till att fler New Yorkbor har tillgång till förskola. Men en sak har han misslyckats med, trots snart åtta års idogt arbete: att få bort hästdroskorna i Central Park.

Hakelius: Bedrägeriet som är en ursvensk nationalgren

När de Blasio skulle trumma ihop pengar till sin kampanj kom ett av bidragen med en beställning: förbjud hästdroskor i New York. Han lovade att göra det första dagen på jobbet. Det var officiellt en fråga om hästarnas välbefinnande, men bidragsgivarna Steve Nislick och Wendy Neu är inga unga aktivister. Nislick är fastighetspamp. Det slumpade sig så att han gärna ville bygga bostäder på den plats där de flesta av New Yorks vagnshästar har sitt stall.

Om det var den odören av korruption, eller bara gott omdöme, som fick stadsfullmäktige att neka borgmästaren sin önskan, är svårt att veta. Kanske var det att kuskarna är fackligt organiserade i ökända Teamsters, Jimmy Hoffas gamla förening, som gjorde uppgiften omöjlig. Efter en månads kamp fick de Blasio i alla fall backa. Han gjorde några ytterligare försök genom åren. Antalet hästdroskor begränsades, tillstånden krånglades till och droskorna flyttades från Central Park South, där de alltid stått i väntan på passagerare. Men de finns trots allt kvar.

Hakelius: Vita män har förlorat sin unikt låga plats i spottordningen

Inte ens coronan kunde ta död på droskorna. I mars förra året fick de körförbud av smittskyddsskäl, men i oktober hävdes förbudet och nu rullar de igen. Ingen kan väl säkert säga att de Blasio inte försöker en sista gång att leverera det hans bidragsgivare beställt, men det verkar osannolikt att han kommer att lyckas.

Det är en uppmuntrande historia.

Men, som alla New Yorkbor vet, man kan aldrig sänka garden. Chicago har redan avskaffat sina hästdroskor, Montreal likaså. Borgmästarvalet i november kommer antagligen att bli tufft. Uppemot 20 personer, en brokig samling med flera radikaler, har redan sagt att de tänker ställa upp. Och pengarna börjar rinna till.

Har ni vägarna förbi New York före årsskiftet, är det bäst att passa på och ta en åktur.

Läs fler inlägg i Johan Hakelius blogg här!

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT