Kejsaren är naken. Men inte länge till.

Text:

Så var det till sist dags för verklighetskoll. Ända fram till den här punkten har Centerns udda syn på hur världen ser ut fått råda, men när budet var att ett parti skulle rösta bort sin egen trovärdighet, utan något i utbyte, sprack bubblan.

Jonas Sjöstedt spelar det så väl han kan i det här läget. Han vill ha Ulf Kristersson nedröstad en gång till, för att få tid att finna en kompromiss och gjuta olja på vågorna internt till den fjärde omröstningen. Då ska han släppa igenom Stefan Löfven. Men för att det ska lyckas måste Centern antagligen vika sig, eller åtminstone hålla truten när Löfven vattnar ur den uppgörelse han slutit med C och L. Men Annie Lööf har, sin vana trogen, målat in sig i ett hörn. Det blir inte lätt för henne att kompromissa med Jonas Sjöstedt, även om hon gör det via Stefan Löfven som ombud och även om Jonas Sjöstedt säkert kommer att vara angelägen om att ta varje kompromiss som kan erbjudas.

Om Annie Lööf vägrar att sätta sina fotavtryck i målarfärgen och om talmannen nu på onsdag avverkar Ulf Kristersson, kan i så fall den enda vägen fram bli extra val.

Än en gång: vi får väl se. Att Vänsterpartiet säger nej löser inte Alliansens problem, särskilt inte efter att Centern och Liberalerna spräckt samarbetet. Det kan också vara så att det vi nu ser mest är ett spel för vänstergallerierna. Kanske lägger sig Sjöstedt platt efter att ha larmat lite. Men det är ändå befriande att kejsaren inte får gå naken i evighet.

 

Text: