När det blir något slags new age-politik av det hela

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Politik är att vilja, sade Palme. Din vilja siter i en grantopp, sade gamlingarna i agrarsamhället.

Annie Lööf har låtit sig intervjuas i Expressen. Nyheten, som egentligen inte är en nyhet, är att Centern inte kommer att ”gå till val med S”. Om det nu var någon som trodde att Annie Lööf tänkte bilda formell valallians med Stefan Löfven.

Nej, Centern kommer att gå till val som ”en självständig liberal kraft”. Det innebär att partiet kan tänka sig att samarbeta med alla andra partier, utom Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Jaha.

Nyheten är alltså att inget har ändrat sig. Eller, för att vara mer precis, att Centern visserligen inte kommer att ”gå till val med S”, men att om inget fullständigt osannolikt inträffar så kommer Centern bara att kunna stödja en socialdemokratisk regering som sitter med Vänsterpartiets goda minne. Precis som nu.

Inget val med S. Men allt annat är uteslutet.

Visst, vi har inte valresultatet än. Men den här missuppfattningen att det är ett tecken på integritet att spela dum, vägra att hantera realiteter och hoppas att väljarna köper det, är rätt tröttsam. Det blir till slut något slags new age-politik av alltihop, där det outtalade antagandet är att verkligheten kan formas i en ren viljeakt.

Om bara Annie Lööf vill något tillräckligt mycket kommer det att ske. Hon kan lyfta sig i håret. Om ni bara tror kommer hon att sväva.

Gamlingarna i agrarsamhället visste vad de talade om.

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT