Lysande, Sickan!

Centern har fått en briljant idé: vi gör samma sak igen, fast ännu konstigare. Grattis Sverige.

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Man vet att det är allvar när politiker spelar dumma till den grad att de övertygar sig själva.

I förra veckan stod 143 riksdagsmandat bakom fri hyressättning, marknadshyror, eller vad man nu vill kalla det. Mot sådana idéer var 190 mandat, eller möjligen 206, om man räknar in Miljöpartiet, men 116 av dessa mandat hade av maktskäl gått med på att rösta för något som liknade friare hyressättning i alla fall.

Den här veckan är läget exakt detsamma, givet att Socialdemokraterna och Miljöpartiet står fast vid sina kompromisser.

När Annie Lööf låtsas att förtroendeomröstningen i måndags handlade om friare hyressättning och att omröstningen på något sätt avslöjade ett okänt styrkeförhållande i riksdagen, gör hon inte bara mot bättre vetande, utan mot det vetande varje tidningsläsande svensk har.

Och det är bara början.

Januariavtalet sprack i måndags, därför att det bygger på den ohållbara premissen att en vänsterregering, vars stöd i riksdagen till ungefär 75 procent består av vänsterpartier, ska driva högerpolitik. Nu föreslår Annie Lööf ett nytt sådant avtal, bara med ännu mindre vänsterpolitik, som särskilt riktar in sig på sänkta skatter på inkomster, sänkta skatter på ISK-sparande och ytterligare liberaliseringar av arbetsmarknaden.

Samtliga dessa punkter är sedan gammalt tabun inom vänstern. De senaste veckorna har Socialdemokraterna, under ledning av finansministern, istället resonerat om behovet att höja beskattningen på ISK-sparande.

Är det ett skämt? Det är förstås svårt att veta säkert, men det vore ändå ouppfostrat att utgå från det. Det är nog helt enkelt så att Centerns bästa idé just nu är att göra samma sak igen och förvänta sig ett annat resultat.

Albert Einstein hade synpunkter på den sortens tänkande. Minns ni inte kan ni googla citatet.

Centerpartiet är föredömligt tydligt på en punkt: det vill driva borgerlig politik. Hur länge tror ni det dröjer innan tanken slår Centerpartiet att det kanske är enklare att göra det med en majoritet borgerliga partier, än med en majoritet vänsterpartier?

Att döma av dagens utspel, rätt länge.

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT