Hakelius: Alla kranar är öppna – ändå vill inte regeringen finansiera försvaret

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Äntligen lite goda nyheter. Det är både Mikael Holmström i Dagens Nyheter och Jonas Gummesson i Svenska Dagbladet som står för dem.

Ni kan läsa själva, men för er som inte hinner med kommer här en sammanfattning:

I dessa bottenlösa dagar då det finns miljarder till allt får, som redan tidigare rapporterats, vårt försvar 13 miljarder under de närmaste tio åren. Det är bara en aning mer än vad som läggs på höjd A-kassa de närmaste två åren. Det är, som också har rapporterats, långt ifrån tillräckligt, när utgångspunkten är att vi i stort sett avrustat.

En annan utgångspunkt, som även den har rapporterats, är att alla säger sig vilja genomföra försvarsberedningens förslag till upprustning. Att det ändå inte gick att få en bred överenskommelse om saken, berodde på att alla inte vill betala för saken. Läs: regeringen.

Och ur detta de goda nyheterna:

Källor — med all sannolikhet inom Liberalerna och Centern, som nu gjort upp med regeringen — lovar att pengarna har skakats fram. Eller, för att vara mer precis:

Det som skakas fram är ett löfte om att det ska skakas fram pengar för perioden 2026-2030 om tre år. Efter valet och efter att en ny försvarsberedning, en "kontrollstation", ännu en gång tittat på saken.

Detta är vad som kallas "större upprustning" och "storsatsning"

I korthet: regeringen är inte villig att finansiera försvaret i ett läge då alla kranar är öppna. Men de har övertygat Liberalerna och Centern om att de säkert går att göra om tre år, då kranarna antagligen inte är öppna. Det här är riktigt goda nyheter, förklarar Liberalerna och Centern och räknar upp alla nya förband och robotar som vi kommer att få.

I framtiden. Kanske. Om det finns några pengar kvar. Om nästa försvarsberedning säger ja.

Vilken lättnad. Varför skulle vi inte lita på de här löftena?

Läs fler inlägg i Johan Hakelius blogg här!

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT