Självklart har Lööf aldrig fel och alltid rätt

I åtta år har vi trott att Centerns högste ledare lovade något som hon inte kunde hålla. Nu visar det sig att det var vi som misstog oss, inte hon som misstog sig. Självklart.

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT

Toppbild: TT

I väntan på ”ödesbeskedet” denna ”ödesdag” är det skönt att åtminstone en ödesfråga klarats ut: Annie Lööf har aldrig lovat att hon hellre äter sin högra sko än blir ett stödhjul till Stefan Löfven. I åtta år har vi gått omkring och trott att det var så, men i själva verket var det en simpel medarbetare som stod för formuleringen.

Citatet i sin helhet löd så här:

– Jag äter hellre upp min högra sko än att bli ett stödhjul till S. Småföretagen, de unga och landsbygden skulle förlora stort med en S-styrd regering, säger Annie Lööf via sin presschef Anna-Karin Nyman.

Och nu, efter åtta år, har alltså Annie Lööf klargjort att hon inte alls sade detta ”genom” Anna-Karin Nyman. Hon är väl ingen ande som kan besätta andra människor och tala genom deras strupar. Nej, Nyman stod själv för formuleringen, så det så.

Vad betyder dementin? Rimligen att Lööf återigen har visat sig inte haft fel och alltid har rätt. Hon må omges av felbara medarbetare, men själv har hon aldrig sagt något hon inte kan stå för, i kraft av sin unika förmåga att se vad framtiden kommer att kräva av landet och då inte minst henne själv.

Nu är bara frågan: hur många hole-in-one gjorde Annie Lööf på sin första golfrunda? Och var det hon som uppfann hamburgaren? Hur många operor har hon skrivit?

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT