Storstilade planer – simpla fiaskon

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Det skulle kunna vara något som gudarna hittat på för att bevisa fåfängligheten i det mesta.

I ena änden — vi kan i brist på bättre kalla den framkanten — diskuteras det om nya höghastighetståg bör gå 320 kilometer i timmen, eller bara 250 kilometer i timmen. I den änden byggs jättelika fabriker för att tillverka nya, fantastiska batterier.

Sverige ska elektrifieras.

I andra änden — vi skulle kunna kalla den bakvattnet, om det inte vore för att vi alla befinner oss här — kan Dagens Nyheters Jens Runnberg skriva en artikel där han berättar att det finns en ”underhållsskuld” på mellan fem och 10 miljarder för alldeles vanliga gatlyktor. Och att ingen har lust att betala. Och att följden blir att man helt enkelt stänger av ljuset.

Sverige avelektrifieras. In i mörkret.

Men ännu har det inte blivit så mörkt att mönstren gått helt förlorade.

En annan nyhet från påskhelgen: Plötsligt dök ett meddelande upp. Det började, i samtida familjär ton: ”Hej! Vild chansning.” och fortsatte:

”Vi står med 1000 obokade tider idag i Älvsjömässan, vet du någon kanal att få ut nedstående info?

75+ se hit!

Lediga tider Covid-vaccination finns nu att boka, Stockholmsmässan lör 3/4 – mån 5/4. Bokas via appen Alltid öppet.”

I gårdagens och dagens Svenska Dagbladet kan vi läsa mer om samma sak: folk som vill bli vaccinerade, men vaccinationsmottagningar som står tomma och vaccin som riskerar att bli förstört.

Detta genanta och taffliga misslyckande med att vaccinera svenska medborgare, alltså, medan det i den så kallade framkanten diskuteras om det kloka och riktiga i att Sverige ser till att resten av världen vaccineras.

Det stickas storslagna planer i den ena änden. I den andra repas allt upp. Inte ens den mest simpla lilla maska förblir.

Sverige 2021. Vanitas vanitatum omnia vanitas

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT