Hakelius: MP i en borgerlig regering? Resultatet av ett svenskt återfall

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Vi har en regering som blockeras i de mest avgörande frågorna, som migration, lag och ordning och försvar, av att Miljöpartiet helt enkelt inte vill erkänna de problem som finns. Hur löser man den saken?

Jo, bestämde sig DN för i fredags, genom att man tar in Miljöpartiet i en borgerlig regering och skapar samma problem där.

Svensk förnekelsekultur är som bältros. Man tror att blivit av med det värsta, men då kommer återfallet. Isabella Lövins avgång och Annie Lööfs återkomst verkar ha utlöst just ett sådant återfall.

Det märkligaste med DN:s fredagsledare ”M borde vara öppna för att regera med Miljöpartiet” är att det tar ett bra tag innan man begriper vilken fråga texten svarar på. Varför ska en borgerlig regering binda sig vid ett Miljöparti som undantränger de mest brinnande frågorna för dagen och följaktligen parkerat under fyraprocentsspärren? Vad löser det?

Är det någon särskild sakfråga som äntligen skulle kunna knäckas? Är det en djävulskt listig plan för att underminera socialdemokraternas möjligheter till regeringsinnehav? Är det … ?

Ja, vad är det?

LÄS OCKSÅ: Hakelius: Situationen i Belarus kan i bästa fall sluta i besvikelse

Och sedan går det upp. Det är samma gamla visa igen. Det är ett förnyat försök att låtsas som att inget har hänt. Vi har inte haft den stora flyktingvågen. Vi har inte tvingats inse att vi låtit politiken sväva fritt. Vi har inte förlorat kontrollen över ett antal förorter. Och, framförallt, riksdagen har inte ett nytt parti som på ett eller annat sätt måste spela politisk roll.

Det är helt enkelt ett försök att liera sig med dem som vill prata om något annat, i hopp om att problemen då ska försvinna. Det vill säga, ett klockrent återfall i den förnekelsekultur som gav oss Sverigedemokraterna till att börja med.

LÄS OCKSÅ: Hakelius: En existentiell höst väntar för MP – då går Isabella Lövin

Och, för att befästa den saken, gjorde Annie Lööf comeback med ett sommartal i helgen. Huvudnumret var sänkta skatter, förstås. Men det mest anmärkningsvärda var det som saknades. Inte ett ord om migration och kriminalitet.

Medan folk i allmänhet undrar över hur 12-åriga flickor kan skjutas på öppengata och kriminella gäng kan upprätta vägspärrar i Göteborg, när en ny migrationslagstiftning krävs, men blivit hängande eftersom Miljöpartiet hotar med regeringskris, tänker Centern på arbetsgivaravgifter.

”Troligen har partiet inte satt ner foten. Ämnet är ett getingbo nu”, kommenterade statsvetaren Jenny Madestam i Svenska Dagbladet.

Jo, det är klart. Det blir jobbigt om man som politiskt parti har som affärsidé att inte tala om de problem samhället har, i hopp om att det ska få problemen att försvinna. Det blir svårt om verkligheten blivit ett ”getingbo” som man helst undviker.

Ni trodde kanske att det värsta var över, men bered er på en höst av förnekelse.

Läs fler inlägg i Johan Hakelius blogg här!

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT