Terrormiljardärer

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Det finns en seglivad myt om att terrorism, särskilt när terroristen lägger sitt eget liv i potten, är den desperates sista tillflykt. Det finns få belägg för det.

Redan när al-Qaida dök upp förbluffades västvärlden av hur många av terrororganisationens bödlar som kom från allt annat än fattiga och marginaliserade omständigheter. Efter dådet i Sri Lanka påminns vi om det igen. Två av gärningsmännen, Inshaf och Ilham Ibrahim, är söner till en av Sri Lankas rikaste män. Ilham Ibrahim utlöste den bomb som bland annat dödade tre av den danske affärsmannens Anders Holch Povlsens barn. Inshaf Ibrahim sprängde sig själv på hotellet Cinnamon Grand. Hans fru sprängde sig själv, parets barn och tre polismän i luften, när hon skulle arresteras. Det är som om arvtagarna till något av Sveriges största företag skulle spänna på sig självmordsvästar.

En annan märklig aspekt av terrordådet på Sri Lanka är att det utförs i namn av en lankesisk minoritetsgrupp — muslimerna — mot en annan — de kristna. Det är märkligt, eftersom det inte är den kristna minoriteten som kan hållas ansvarig för hur muslimer behandlas på Sri Lanka. Men det säger något om att dåd av det här slaget numera är internationella, även i sitt syfte. Sri Lanka var bara spelplatsen för dådet. Publiken var världen och där är den viktigaste motsättningen att odla den mellan muslimer och kristna.

Eli Göndör är en av dem som kommit längre än de flesta i Sverige med att förstå och förklara mekanismerna bakom islamistiskt våld. En av hans senare böcker, ”I Guds namn – om våld och politik i islam”, gör mekanismerna bakom dåd som det i Sri Lanka mer begripliga. En färsk introduktion finns att läsa på Kvartal.

Göndör är religionshistoriker. När vi blivit så sekulära att vi inte begriper någon förklaring, utom de rent materiella, är det precis vad som behövs.

 

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT