Tjuvarnas paradis

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Hur svårt kan det vara?

Man tänker sig gärna att man blir mer och mer förmögen att se och hantera verklighetens alla nyanser och motsägelser ju äldre man blir. Erfarenhet, en viss mildhet, kanske till och med en gnutta vishet, borde göra sitt till. Men då glömmer man bort att tålamod är en begränsad resurs och att allt inte är intressant, när man sett i stort sett allt tidigare. Det väger åt andra hållet.

I går presenterade regeringens utredare ett förslag för att komma åt bilmålvakter. Det finns nämligen människor i det här landet som är skrivna som ägare till tusentals bilar. De som faktiskt kör bilarna kan strunta i regler och använda fordonen i diverse kriminella aktiviteter. De mest skuldsatta bilmålvakterna är skyldiga staten över 100 miljoner kronor. En del målvakter får betalt, andra får sitt namn utnyttjat under hot och mot sin vilja. Det är vanligt att det är personer med samordningsnummer, sådana man får istället för personnummer om man inte är folkbokförd i Sverige, som är bilmålvakter. Organiserad kriminalitet med bas i Östeuropa är kopplat till problemet. ”I lagens namn” i P1 uppmärksammade problemet, som bara blivit värre, häromdagen.

Komplicerat? Antagligen. Men hur svårt kan det vara?

Hur svårt kan det vara att se till att det inte går att skriva över en bil på en person, utan att personen i fråga vill det? Hur svårt kan det vara att systematiskt beslagta bilar skrivna på personer som är identifierade som bilmålvakter?

Det här typen av frågor ställer man allt oftare ju äldre man blir. Särskilt vad gäller vårt rättssystem, som verkar ha svårt att hinna utreda något, svårt att gripa någon om en utredning ändå gjorts, svårt att hålla kvar den gripne och svårt att få någon dömd, om det till äventyrs ändå blir en rättegång.

Det är väl bra att det här med bilmålvakter utretts och nu ska leda till skärpta regler, även om de inte till exempel verkar vilja kräva samtycke för att kunna bli ägare av en bil. Men det som verkar behöver utredas är något betydligt större: vad i herrans namn är det som är så grundläggande fel i rättssystemet? För något är det.

Å andra sidan skulle en sådan utredning antagligen utmynna i en omorganisering och sedan skulle polisen vara upptagen av inre arbete i tio år till.

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT