Hakelius: I Fjortissverige är Löfven och Bianca Ingrosso på samma nivå

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Häromdagen nämndes Vichyregimen i P1. Inget konstigt med det. Men det gjordes ungefär som om man talade om en mindre känd företeelse under folkvandringstiden.

Först påpekades att Frankrike erövrades av Nazityskland. Sedan förklarades att Vichyregimen var ”en marionett, eller något sådant, som styrde landet”.

Det hela hade ett tilltal som gjorde att man förstod att det bara var en fråga om ett par år innan programmakarna kände sig tvungna att också förklara vad ”Nazityskland” och ”andra världskriget” var för besynnerliga företeelser.

Hakelius: Gängkriminella gör grisljud i rätten – var har vi lagt hårdhandskarna?

Det är klart att det finns förtjänster med att kasta nätet brett. Att se till att så många som möjligt kan hänga med. Men det finns också en kostnad för att göra hela Sverige till ett mellanstadium. Kan man aldrig förutsätta eller kräva viss förkunskap blir offentligheten helt enkelt dummare. Den tar sig aldrig någonstans. Allt blir bara barnsligt.

Den tanken är antagligen tänkt alldeles för sent för att göra någon nytta. Ta till exempel en titt i dagens Aftonbladet.

Philip Botström, han är chef för SSU, påkallar där statsministerns uppmärksamhet. Det är dags för Stefan Löfven att ingripa.

Vad kan saken gälla? Hot om invasion? Långvarig ungdomsarbetslöshet? Skolans undermålighet?

Nej.

– Jag har blivit jäkligt provocerad, förklarar Botström och sedan kommer kravet:

Statsministern bör skyndsamt bjuda in till ett digitalt möte med ”influencers” som Bianca Ingrosso, Hanna Friberg och Oliver Strige från ”Paradise hotel”. Under detta akuta toppmöte ska statsministern förklara för dessa influencers att de inte får ha fest just nu. Förutsatt, förstås, att dessa mäktiga kändisar har tid att avvara ett par minuter för Sveriges regeringschef.

Aftonbladet har sökt Stefan Löfvens pressekreterare, Bianca Ingrosso, Hanna ”Hannalicious” Friberg och Oliver Strige för en kommentar, men misslyckats.

Jag skulle kunna ge en kommentar, om de frågade mig, men jag inser att det är lönlöst. Fjortissverige har förlorat förmågan att känna igen det absurda.

Läs fler inlägg i Johan Hakelius blogg här!

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT