Vad är egentligen Liberalernas problem?

Kanske är problemet att Liberalerna låter politiska motståndare bestämma vad som är rätt och riktigt.

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Frågan var, som sagt, inte om Liberalerna skulle bli ett problem för den nya regeringen, utan om partiet skulle bli ett problem förr eller senare. Det blev förr.

Nu är det väl – kanske, är bäst att säga – ändå osannolikt att ett par liberaler faktiskt röstar nej till Ulf Kristersson klockan 11 i dag. Inte ens det här lilla självmordsbenägna partiet, som DN:s dåvarande chefredaktör Hans Bergström en gång kallade det, har nog en fullt så stark dödsdrift. Men inte långt ifrån.

Ungdomsförbundet har redan krävt att Liberalerna röstar ner den nya regeringen. Dagens Nyheter har i en ny, spännande fri association föreslagit att partiet ska stödja regeringen, men inte regeringens politik. Barbro Westerholm överväger att säga upp sitt medlemskap. Maria Leissner gråter.

De som inte råkar vara liberaler har anledning att undra: vad är det egentligen med det här partiet?

Ett svar är att Liberalerna är de sista väktarna på anständighetens mur. Det är ett svar som säkert tilltalar just de liberaler som rasar, gråter och funderar på att rösta nej nu. Det faller säkert i god jord bland alla dessa människor som aldrig röstat på Liberalerna, men nu ägnar sig på heltid åt liberalhetsning.

Ett annat svar fick jag av en bekant. En gammal liberal som var med redan vid den mycket märkliga regeringsbildningen 1976, då tre partier som egentligen inte hade något gemensamt skulle regera ihop:

– Det var då Per Ahlmark sa att Folkpartiet inte tänkte göra något annat än vad Socialdemokraterna tänkte göra, de tänkte bara göra det bättre.

På den tiden handlade om sådant som ”bättre” löntagarfonder. Nu är det andra grejer som ska hanteras bättre, men principen verkar i stort sett vara densamma. Jag skulle aldrig våga påstå något så oförskämt, men eftersom idén kommer direkt ur liberal mun, är det ändå värt att pröva tanken: många liberaler verkar åtminstone ense i att det är Socialdemokraterna och vänsterfolk som definierar vad som är rätt och riktigt. Liberalernas roll är att göra det rätta mer effektivt än Socialdemokraterna själva.

Liberalerna har varit föremål för en påtryckningskampanj ända sedan valet. Det beror på att de innehar mandaten i mitten. Men det beror också på att partiet är så mottagligt för påtryckningar. Innerst inne är en liberal aldrig riktigt säker på att det är OK att putta bort Socialdemokraterna från regeringskansliet.

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT