Hakelius: Biden är inte ens formellt vald än, men partivänstern mobiliserar redan

Det är inte ett lätt jobb, men sjukvårdsförmånerna är något alldeles extra.

Joe Biden stukade foten när han lekte med schäfern Major under thanksgivinghelgen. Han skickades genast till en specialiserad ortopedklinik i Delaware. En röntgenundersökning visade inga ”uppenbara frakturer”, men den påföljande datortomografin avslöjade hårfina frakturer i Bidens laterala och mellersta kilben i högerfoten. Han har nu rekommenderats att bära en medicinsk stövel i ett antal veckor.

Att Joe Biden tar med sig två schäfrar — den andra heter Champ — till Vita huset har för vissa demokrater varit ytterligare ett bevis för att presidentämbetet nu äntligen åter är i anständiga händer. ”America is back”, som amerikanska liberaler har tagit för vana att säga, i förhoppningen att den andra halvan av amerikanerna för alltid gått och gömt sig. Och visst, Donald Trump hade inga husdjur. Men 78-åriga hundförare utgör trots allt en alldeles egen riskgrupp.

Hakelius: I Fjortissverige är Löfven och Bianca Ingrosso på samma nivå

Hundarna är å andra sidan inte Bidens största bekymmer. I rask takt fortsätter Joe Biden och Kamala Harris att utse sina medarbetare och det finns en påtaglig känsla av återbruk. Förra veckan presenterades de sex främsta namnen i presidentens blivande utrikes- och säkerhetspolitiska rådgivargrupp. Alla var veteraner från Obamaadministrationen. Samma mönster har präglat de flesta utnämningarna hittills. Men i förra veckan, då det ryktades att Biden tänkte utse sin förre stabschef, Bruce Reed, till chef för det mäktiga budgetkontoret, OMB, kom den första organiserade motreaktionen.

”Det skulle vara en mycket allvarlig katastrof om Bruce Reed utnämns att leda OMB”, sade en vänsterdemokrat. Reed var med redan under Bill Clintons tid och skrev då ett policydokument som bland annat innehöll formuleringen ”Demokraterna behöver visa medelklassen att vi står bakom deras värderingar, försvarar deras land och tänker efter innan vi gör av med de skattepengar som de arbetat så hårt för att tjäna ihop”.

Hakelius: Mitt största problem med SD är att de är så förbannat tråkiga

Det är en ganska effektiv formulering om man vill reta gallfeber på den koalition av amerikanska socialister, radikaler och identitetspolitiker som nu hävdar att det är deras förtjänst att Biden kan flytta in i Vita huset. Över 32 000 — antalet fortsätter att växa — skrev raskt under ett upprop som uppmanade Biden att inte ge Reed jobbet. Överst bland de 32 000 fanns representanthusledamöterna Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley och Rashida Tlaib, den radikala fyrklöver som brukar kallas ”The Squad”. De anser att Biden är skyldig dem att utnämna radikala namn som Bernie Sanders, Elisabeth Warren — eller varför inte någon av dem själva? — till viktiga poster i regeringen. Alla mittentendenser får dem att se extra rött.

Så Bidens tvåfrontskrig är redan igång. På ena sidan den dåliga förloraren Trump, som av allt att döma tänker behålla greppet av republikanerna och antagligen kommer att göra allt i sin makt för att göra mandatperioden olidlig för Biden. På den andra Demokraternas egna radikaler, som motvilligt satt i båten i väntan på valet, men som rest sig och kommer att förbli stående.

Republikanerna förlorade kontrollen över sitt eget parti på bara några år, när tepartyrörelsen och därefter Trumprörelsen radikaliserade amerikansk konservatism. Demokraternas radikaler vill göra motsvarande förändring av sitt parti. Mobiliserade av Trumpåren och entusiasmerade av Black Lives Matterrörelsen är de fast beslutna driva Demokraterna från mitten, ut på vänsterkanten.

Det är inte alls vad Joe Biden vill och det är inte särskilt sannolikt att de får precis som de vill. Men det är nästan säkert att de kommer att vinna ett antal delsegrar och att president Biden kommer att få ägna en hel del tid åt att hantera sitt eget parti, snarare än republikanerna i kongressen.

Läs fler inlägg i Johan Hakelius blogg här!

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT