Hakelius: Socialdemokraternas stora problem – vem ska tygla Centern?

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Vem ska hantera Centern?

Det är den frågan som kommer att sysselsätta Socialdemokraterna över julhelgen och in i nästa år.

Ska de själva göra det?

De har lovat att inte göra det i det dokument som ligger till grund för hela regeringsbildningen. De har istället lovat Centern allt de vill ha — möjligen lite till, med tanke på de senaste turerna om Arbetsförmedlingen — och kan knappast vika från det. Särskilt inte när Nyamko Sabuni i stort sett utfärdat en utmaning till Stefan Löfven: ge oss bara ett skäl, snälla du, och vi drar till andra sidan.

Kan man lita på att Centerpartiet hanterar sig självt? Att pragmatiska kommunalråd drar i nödstoppet när Ayn Randisterna på partikansliet kör för hårt?

Antagligen inte. Annie Lööf har förvandlat de gamla hästhandlarna till en liberal millennierörelse, med sig själv som madonna.

Kvar finns Vänsterpartiet.

Det råder inte ens enighet om huruvida Vänsterpartiet vann eller förlorade sin utmaning om Arbetsförmedlingen den här veckan. Det snurras budskap åt båda hållen. Men hur man än ser på saken ledde alltihop till en förhalning. Ingen stor sak för Socialdemokraterna. De hade gärna gjort detsamma om de inte hade förhandlat bort sitt omdöme. Men en klar förlust för Centern.

Reformen ska bli av ändå, understryker Centerpartisterna och det kanske den blir. Men det fanns ett skäl till att reformen så exakt planerades redan i 73-punktsprogrammet: Centern ville ha gjort den till nästa val. De ville hindra att Socialdemokraterna grävde ned den i ett evigt utredande.

I helgen gick spadarna varma. Det är vad som hänt.

Så, vem ska hantera Centern?

Vänsterpartiet, verkar det som.

Är det en slump att Byggnads, Kommunal, Seko, Fastighets och Målarna den här veckan lämnade partsförhandlingarna om förändringar i lagen om anställningsskydd?

Kanske.

Man skulle också kunna tänka sig att det hänger ihop med allt det andra. Utan ett avtal mellan parterna ska det bli lagstiftning, har Socialdemokraterna lovat Centern. Blir det lagstiftning kommer vi att försöka fälla regeringen, har Jonas Sjöstedt garanterat.

Det kommer aldrig att ske, har många sagt. Vänsterpartiet vågar inte. Och förresten kommer de inte att få med sig en majoritet i riksdagen.

Kanske inte.

Men rätt många, till exempel inom Centern och Socialdemokraternas ledning, trodde inte heller att Vänsterpartiet skulle göra gemensam sak med Sverigedemokraterna för att tvinga fram förändringar i Januariavtalet. Nu har det hänt.

Facket har kanske bestämt sig. Låt Vänsterpartiet fortsätta att syna Centerns bluff. De lägger gärna upp bollen i straffläge.

Läs fler blogginlägg från Johan Hakelius här!

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT