Vinna och försvinna

Text:

När någon vinner storkovan på Lotto och är oförsiktig nog att berätta det, kommer alltid frågan: vad ska du göra med pengarna?

Svaret är alltid detsamma:

Först något jagat, flackande i blicken. Sedan samling och kanske en harkling. Och så beskedet:

”Njae … jag tänkte ta familjen på en resa. Betala av bolånen, kanske. Men annars blir det väl som vanligt.”

"Fortsätta gå till jobbet?”

”Ja, det är klart! Vad skulle jag sitta hemma och göra?”

Det är något rörande svenskt med den stolthet som våra lottovinnare intalar sig själva och oss andra att allt ska fortsätta som vanligt. Fantasilöshet är en dygd på de här breddgraderna.

Det som fått mig att tänka på det där är Jonas Sjöstedts framgångar. Vänsterpartiet går mot ett valresultat som närmar sig Schymannivåer. Kanske det näst bästa valresultatet någonsin. Det är lite oklart varför. Ett skäl är väl Stefan Löfven och Socialdemokraterna. Ett annat Jimmie Åkesson. Ett tredje den allmänna polariseringen. Ett fjärde att Jonas Sjöstedt är och framstår som en hygglig kille, med rätt bra markkontakt.

Men rent politiskt, vad är det egentligen Vänsterpartiets potentiella väljare hoppas på?

Den stora grejen för Vänsterpartiet har varit att sätta stopp för ”vinster i välfärden”. Men även om socialdemokraterna gör en rejäl vänstergir efter valet – inte osannolikt – går det att säga redan nu att det inte blir som vänstern vill i den här frågan. Det kan kanske ske någon justering i lagstiftningen kring privata aktörer i skattefinansierade verksamheter, men styrkeförhållandena i riksdagen måste ändras radikalt om något av det slag Vänsterpartiet önskar sig ska passera.

Det blir ingen sex timmars arbetsdag, heller. AP-fonderna kommer inte att börja utmana ”banker och storföretag”. Att få ihop ett stöd för återinförd förmögenhetsskatt blir väldigt svårt. Vapenexporten kommer inte att upphöra. Den stramare flyktingpolitiken kommer inte att ersättas av de öppna dörrar vi hade tidigare. Vi kommer inte att lämna EU.

Om så Sjöstedt detroniserar Gudrun Schyman som Vänsterpartiets mest framgångsrika ledare i riksdagsmandat räknat, kommer inget av det där att bli av. Så Jonas Sjöstedt är ofrivilligt på väg att bli den svenskaste av lottovinnare i det här valet. Han kommer att ha en riktig storvinst i fickan, men ett liv där allt fortsätter som förut.

Kanske kan han ta med partiet på en resa. Han bör nog undvika Venezuela.

 

 

Text: