Johan-Hakelius

Visst nappar det

Hur låter man bli att nappa på att hovrätten hittar en våldtäktsvänlig definition på "snippa"?

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Mete är förnedrande, från fiskens perspektiv. Jakt är, i allmänhet, en någorlunda värdig verksamhet, även för djuren: Någon försöker träffa dig med ett gevär, du försöker fly och en av er har turen med sig.

Men så snart metarna dyker upp kollapsar det där.

Metare jagar inte. De bara sitter där och väntar på att fisken ska kroka fast sig själv. Det rör sig om ett slags assisterat självmord, baserat på att fiskar aldrig lär sig.

Och precis så känns det, när ännu en nyhetsdag sköljer över oss.

Hur låter man bli att nappa på att hovrätten ägnat några dagar åt att definiera ordet "snippa" och lyckats hitta en definition som friar den som var barnvåldtäktsman i tingsrätten? Det är ett bete så smaskigt att det knappast kan vara äkta, eller hur? Till och med en abborre med ärthjärna skulle misstänka att den masken döljer en krok.

Men det är inte ett påhitt av någon AI-robot som drabbats av leda och börjat fabricera en parallellverklighet. Det har faktiskt hänt.

Eller ta det här med den radikal-sippa censuren av Roald Dahls böcker: ingen får vara "fet", "ful" eller "hagga", ingen ska ha något särskilt kön i onödan och pekpinnar ska in, som berättar att det är helt ok att kvinnor bär peruk.

Googla, får ni se: nästan ingen kultur- eller ledarskribent klarade av att simma förbi den feta masken förra veckan. Nu har förresten förlaget meddelat att de ska ge ut en parallell, ocensurerad Roald Dahl Classic Collection. De gör alltså som fransmännen brukade göra: säljer till båda krigförande sidor. Så i just det här fallet var det kanske faktiskt en riktig luring i form av en genialisk marknadsföringsplan. Men, trots allt, de censurerade böckerna är tryckta och till försäljning. Inte ett påhitt.

Och så är det Woody Harrelson, som har varit värd i Saturday Night Live igen. Där berättade han om ett konstigt manus han läste för tre år sedan: världens knarkkarteller går samman, köper media och politik och tvingar fram ett undantagstillstånd som gör det olagligt för folk att lämna sina hem, om de inte använder kartellens knark.

Gissa om liberala amerikaner kunde simma förbi det betet. Såklart inte. Att skämta om Covid-vaccinering – för så kan man förstås tolka Harrelson – är belagt med socialt dödsstraff. Det står på samma lista som att vara "klimatförnekare". Kroken satte sig direkt. Det skrivs tjogtals upprörda tillrättavisningar av Harrelson i detta ögonblick.

Och så där håller det på: Linnéuniversitetets ideologiska anställningskrav, Vänsterpartiet som håller separatistiska förmöten, influencers som förvandlar närståendes död till reklam för begravningsföretag, koranbränningar…

Metadebatt, det vill säga att debattera om debatten, brukade vara en svensk paradgren. Men vid det här laget borde begreppet få en ny betydelse.

All debatt är numera metadebatt, i den nya bemärkelsen. Det betyder helt enkelt att vi hugger och fastnar på varje krok. Man börjar begripa hur idiotisk fisken måste känna sig.

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT