Måste vi flytta bara för att få plats med våra grejer?

Läsarens kille vill flytta till större lägenhet för att få plats med alla grejer. Vad ska man göra av allt? Anna Björklund svarar.

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Min kille vill att vi ska flytta till större lägenhet för att få plats med alla våra grejer. Han har väldigt mycket "bra-att-ha" och det är fullt överallt. Vi har bara ett barn men hon får väldigt mycket leksaker och kläder av släktingar, det känns som vi badar i saker. Var ska man göra av allt?

Jag tänker på den niotusen-åriga barngraven som hittades i Jordanien, full av tusentals pärlor. Människor har alltid använt fysiska gåvor för att visa kärlek och hantera händelser i livet utsätter en för, att ägodelar hänger samman med både trygghet och status är uråldrigt och kanske ofrånkomligt. Men precis som tillgången på kalorier eller rusmedel verkar vissa ha svårt att hantera den enorma tillgången på saker att skaffa.

Bland självhjälpsböckerna är en rätt hög andel av bestsellers de som handlar om att "declutter", både sitt hem och sitt huvud, för de två anses hänga ihop. Japanskan med den så kallade KonMari-metoden (som, om den utförs rätt, resulterar i att tiotals svarta sopsäckar lämnar ens hem) har sålt 13 miljoner exemplar i ämnet. Att tänka på, köpa in, sortera ut och hantera pryttlar har blivit en betungande del av ett människoliv. 

1800-talsfilosofen Henry Thoreau skrev i Walden om hur oerhört pinsamt han tyckte det var att se människors flyttlass åka förbi, eftersom det vittnade om hur låsta de var vid grejerna som tyngde ner dem. När jag åker förbi köpladorna utanför svenska städer tänker jag på detta, för bredvid dem ligger förvaringshusen, där man för bara en tusenlapp i månaden kan gömma allt man köpt och absolut inte har användning för.

***

Text:

Toppbild: TT