”Det kan vara svartsjuka du känner”

Text:

Toppbild: Pexels

Toppbild: Pexels

Min tjej köper i princip allt på internet. Det känns sjukt att bara ligga och klicka hem grejer man tycker ser fina ut i mobilen. Vad ska jag göra?

Anna Björklund svarar:

Enligt många nätbutiker sker en majoritet av inköpen efter klockan 22. Nästan alla i mobilen. Den typiska nätshopparen är alltså hemma, kanske nedbäddad och ensam med nosen i telefonen. Att nätshopping blir en rätt intim aktivitet är inte konstigt, och visst är stämningen utanför paketutlämningen ibland lite som en kö till ett klamydiatest. 

Att e-handel skickligt spelar på begär mer än behov märks på hur mycket av det folk beställer som de skickar tillbaka. Den influencer-marknadsföring som kanske når din tjej använder dessutom levande människor, med för- och efternamn, som modeller. Är det kanske det du stör dig på? Att den som blir influerad visar sig jag-svag, eller utan egen riktning?

Det skulle också kunna vara något slags svartsjuka du känner. För konsumtion är trots allt ett sätt att berätta vem man är eller vill vara, och hennes nätbaserade tillblivande är inget du har tillgång till. Att gå på stan var en gemensam aktivitet och skyltfönstren "titta, vad fin!" kunde alla könen se in genom. Den ensliga e-handeln har gjort koderna svåra att tyda för någon på andra sidan algoritmen.

Förr var allt på internet skämmigt – i begynnelsen var där ju bara porr och bombrecept, som det heter. 

Fortfarande är det dit det mörka drar sig. 

Vem är din partner när hon är ensam, är hon någon du vågar känna? 

Anna Björklund är skribent, poddare och författare till boken Kvinnomanualen. Varannan vecka ger hon livsråd till Fokus läsare.

Har du också en fråga till Anna Björklund? Skicka den till [email protected]

***

Text:

Toppbild: Pexels